19 / 04 / 2024

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Menkul ve gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivasız olarak intikal etmesi halinde elde edilen miras için vergi ödeniyor. Peki miras vergisi nereye ödenir 2021? İşte tüm merak edilenler...



Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Menkul ve gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivasız olarak intikal etmesi durumunda miras vergisi ödeniyor. Türkiye içerisinde yer alan malların veya gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi durumunda her yıl düzenli olarak miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Ayrıca malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesi verginin ödenmesi şartı gerekmiyor. Peki miras vergisi nasıl ödenir? Miras vergisi nereye ödenir 2021? İşte tüm merak edilenler...

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi ödeme 2021

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Miras kalan vatandaşlar, vergi borcunu belli bir süre için, yıl içinde iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Toplamda 6 taksit olarak veraset ve intikal vergisi borcu olan kişinin borcu kapatılıyor.

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi istisna tutarları

2021 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı. Tebliğ kapsamında miras vergisi istisna 2021 tutarları açıklandı. Miras vergisi istisna tutarları şu şekilde: 

- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 334.534 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 669.479 TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 7.703 TL,

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 7.703 TL, olarak dikkate alınacak.

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi ceza 2021

Miras vergisi tahakkuku sonrasında yılda iki eşit taksit şeklinde ödeme yapılıyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Veraset şeklinde intikal eden varlıkların değeri, istisna haddinin altında olsa bile beyanname veriyor. 

Miras vergisini ödemeyenler için cezai işlem başlatılıyor.  Miras vergisi borcunu ödemeyen vatandaşların vergisine yüzde 2 oranında aylık ceza uygulanıyor. Miras vergisi için ödenecek bedeli, taşınmazın değeri belirliyor. Kanun kapsamında belirtilen oranların gayrimenkul değeri ile hesaplanması durumunda ödenmesi gereken bedel bulunuyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi ne zaman ödenir?

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl iki eşit taksit şeklinde ödeme yapılıyor. Miras kalan vatandaşlar, vergi borcunu belli bir süre için, yıl içinde iki eşit taksit olarak ödeniyor. Toplamda 6 taksit olarak veraset ve intikal vergisi borcu olan kişinin borcu kapatılıyor. Miras vergisi ilk taksit ödemeleri başlarken, ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılacak.

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Vergilerini ödemek isteyenler için birçok ödeme seçeneği bulunuyor. Geçmişte vergi daireleri tarafından alınan emlak vergileri ve miras vergileri  artık internet üzerinden de ödenebiliyor. Vergisini sorgulama isteyenler online sistem üzerinden vergi borçlarını kolayca görüntülerken, ödemelerini gerçekleştirebiliyor.

Vergi daireleri tarafından alınan tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapabilecek.

Ölüm hak 'miras' helal!

Mirasçılar dikkat! Vergisi var!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön