19 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Vergisi var!

Mirasçılar dikkat! Vergisi var!

Birçok hizmete e-Devlet'ten ulaşılabiliyor. Hatta size miras kalıp kalmadığını bile e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz...



Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği Adalet Bakanlığı’nın e-Devlet uygulamaları üzerinden 2020’de 1 milyon 545 bin 224 mirasçılık belgesi, 2 milyon 879 bin 396 vasiyetname sorgulaması gerçekleştirildi.

Posta'da yer alan habere göre; böylece uygulamanın başladığı 2016’dan bu yana yapılan toplam mirascılık belgesi sorgulaması 6 milyon 320 bine, vasiyetname sorgulaması ise 10 milyon 86 bine yükseldi.

Mirasçılar dikkat! Vergisi var!

Vergisi var

Sorgulama sonucunda tarafınıza bırakılan bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödenmesi gerekli. 2021'e göre, 380 bin TL'ye kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10’a kadar çıkabiliyor.

Mirasçılar dikkat! Vergisi var!

Kimler yapabilir?

Sorgulama yapabilmek için mirasçının UYAP’a kayıtlı olması gerekmekte.

Peki, e-Devlet üzerinden miras sorgulaması nasıl yapılıyor? Kolayca tamamlanan işlem için takip edilecek adımlar şu şekilde:

-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak ‘turkiyegovtr’ internet sitesine girilmesi gerekli.

-Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numarası ve şifre yazılarak giriş yapılıyor. 

-Anasayfada bulunan arama butonuna ‘veraset ilami sorgulama’ yazmanız yeterli. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyaları sorgulayabiliyor ve mirasçılık belgesini görebiliyorsunuz. Ayrıca bu yolla, murisin taraf olduğu hukuk, idari yargı ve icra dosyalarını da sorgulayarak bilgi sahibi olunabiliyor. 

-Ancak bu adımlara ek olarak miras bırakan kişinin TC kimlik numarasının da bilinmesi gerekli. Aksi takdirde sorgulama işlemi yapılamıyor.

Veraset ve İntikal Vergisi'nde istisna tutarları 2021!

5 soruda miras vergisi 2021! Tüm detaylarıyla!


Geri Dön