20 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Miras hukukuna göre; menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi durumunda miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, mirasçılar bu yıl ne kadar vergi ödeyecek?



Bir kişinin ölümü halinde mal varlığının tüm hakları mirasçılarına geçiyor. Ancak sadece ölüm sebebiyle değil, mal varlığı olan kişinin diğer kişiye varlığını karşılıksız olarak devretmek istemesiyle birlikte de miras durumu oluşabiliyor. Mirasçıların ise sahibi oldukları mal varlığı için miras vergisi ödemeleri gerekiyor.

Miras vergisi beyannamesi ölüm durumunda kişinin ölümü Türkiye’de gerçekleştiyse ölüm tarihinden itibaren dört ay içerisinde verilmesi gerekiyor. Ölümün Türkiye dışında yabancı bir ülkede gerçekleşmesi durumunda ise eğer mirasçılar Türkiye’de ikamet ediyorlarsa altı ay içerisinde beyanname vermeleri gerekiyor. 

Verginin mükellefleri, veraset yoluyla ya da ivazsız bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler olarak kanunda belirtiliyor. Veraset ve intikal vergisi 3 sene boyunca ödeniyor. Bu vergi senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Taksit ödemeleri ise Mayıs ve Kasım aylarında gerçekleştiriliyor. 

Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Mayıs'ta başlayacak 31 Mayıs'ta son bulacak. Vergisinin 2. taksit dönemi ise 1-30 Kasım 2019 tarihleri arasında ödenecek. 

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 250.125 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 500.557 TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 5.760 TL,

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 5.760 TL, olarak dikkate alınacaktır.

Matrah dilim tutarlarının tespiti

1/1/2019 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği 2019!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön