23 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı



Üzerinde gayrimenkulleri bulunan bir kişinin vefat etmesi halinde miras paylaşımının nasıl olacağı tüm mirasçılar tarafından merak ediliyor. Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kim ne kadar hak sahibi? gibi soruların yanıtları ise yoğun bir şekilde araştırılıyor. 

Gayrimenkullerin miras yoluyla paylaştırılması gibi bir durumda eğer vefat eden kişinin bir vasiyetname ile mirasçısı olmayan üçüncü bir kişiyi araya sokmamışsa mirastan kimlerin hak sahibi olabilecekleri yasal olarak belirlenmiştir.  

Böyle bir durumda üst soy, alt soy ve eş olarak tanımlanan üç grup mirasçı olmaktadır. Üst soy eğer hayattaysa ölen kişinin anne ve babasıdır. Alt soy ise ölen kişinin çocuklarıdır. Bu kategorilerle mirasta hak sahibi olunmaktadır. Vefat eden kişinin çocukları varsa üst soy mirasçılığı devre dışı kalıyor. Bundan dolayı çocuklar ile anne - baba aynı anda mal paylaşımında yer almazlar. 

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

SAKLI PAY NEDİR?

Gayrimenkullerin miras yoluyla paylaştırılmasında uygulanan bir sistem de saklı pay olarak biliniyor. Örneğin alt soy diyerek ifade edilen çocukların anne ve babalarının gayrimenkullerinin yüzde 50'si saklı payları olmaktadır. Eğer üst soy mirasçı olacaksa onların saklı payları da her biri için dörtte bir oranı kadardır. 

Eşin mirastaki saklı payı ise kimlerle mirası paylaşacağına göre değişmektedir. Duruma göre farklı uygulansa da sağ eşin mirastaki saklı payı yüzde 100 olabiliyor. 

Miras yoluyla kardeşlerin gayrimenkulleri paylaşması konusunda çoğunlukla anlaşmazlıklar yaşansada bu konuda kanun gayet nettir.  Anne ve babalarının gayrimenkullerini paylaşacak olan kardeşlerin aynı oranda hakları bulunmaktadır. 

Emekli olamayanlar müjde! Aylık 1.084 TL verilecek..

Banka borcu olana müjde! 400 bin TL'ye kadar kredi fırsatı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön