24 / 04 / 2024

Mirastan doğan davalarda yetki hangi mahkemededir?

Mirastan doğan davalarda yetki hangi mahkemededir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesi halinde terekesinin mirasçılarına intikal etmesi halinde söz konusu oluyor. Peki, mirastan doğan davalarda yetki hangi mahkemededir? İşte mirasta yetkili mahkemeler...



Mirastan doğan davalarda yetki hangi mahkemededir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesi halinde terekesinin mirasçılarına intikal etmesi halinde söz konusu oluyor. Miras bırakanın yasal mirasçıları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince miras bırakanın eşi ve çocukları birincil derecedeki mirasçıları oluyor. Peki, mirastan doğan davalarda yetkili mahkeme hangisidir?


Mirastan doğan davalarda yetki nin hangi mahkemede olduğu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda madde 11'de açıklanıyor. Kanun gereğince yetki, ölen kimsenin son yerleşim yeri mahkemesi, kesin yetkili mahkeme oluyır.


MİRASTAN DOĞAN DAVALARDA YETKİ

Madde 11- (1) Aşağıdaki davalarda, ölen kimsenin son yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkilidir:


a) Terekenin paylaşılmasına, yapılan paylaşma sözleşmesinin geçersizliğine, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisine, miras sebebiyle istihkaka ilişkin davalar ile mirasçılar arasında terekenin yönetiminden kaynaklanan davalar.


b) Terekenin kesin paylaşımına kadar mirasçılara karşı açılacak tüm davalar.


(2) Terekede bulunan bir mal hakkında açılmak istenen istihkak davası, terekenin yazımı ve tespiti zamanında mal nerede bulunuyorsa, orada da açılabilir.


(3) Mirasçılık belgesinin iptali ve yeni mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davalarda, mirasçıların her birinin oturduğu yer mahkemesi de yetkilidir.


TAŞINMAZIN AYNINDAN DOĞAN DAVALARDA YETKİ

Madde 12- (1) Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.


(2) İrtifak haklarına ilişkin davalar, üzerinde irtifak hakkı kurulan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır.


(3) Bu davalar, birden fazla taşınmaza ilişkinse, taşınmazlardan birinin bulunduğu yerde, diğerleri hakkında da açılabilir.


Miras paylaşımı davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön