19 / 04 / 2024

Mirastan mahrum etme şartları!

Mirastan mahrum etme şartları!

Mirasbırakan mirasını istediği gibi değerlendirebilme yetkisine sahiptir. Saklı payı olan mirasçılara karşı mirastan mahrum etme hakkı vardır.Ancak bu hukiki işlemin bazı şartları vardır. İşte mirastan mahrum etme şartları..



Mirastan mahrum etme şartları!


Mirastan mahrum etme saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir hukiki yoldur.


Mirasçı durumundaki bir kişi, mirasçılıktan çıkarıldığında miras bırakandan önce ölmüş kabul ediliyor. Miras bırakan, saklı paylar dışında kalan kısmı kullanmamışsa bundan sadece diğer mirasçılar yararlanıyor. Bununla beraber, mirasçılıktan çıkarılanın saklı paylı altsoyu varsa mirasçı olma durumu devam ediyor. 

Mirastan mahrum etme şartları Türk Medeni Kanunda şöyle yer alıyor;

MADDE 510


Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:

1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,

2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.

II. Hükümleri


MADDE 511


Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.

Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.

Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.

III. İspat yükü


MADDE 512


Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.

Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.


Mirastan mahrum etme şekli!


Mirastan mahrum bırakma ölüme bağlı bir tasarrufla ve yazılı olarak yapılıyor. Uygulamada daha çok vasiyetname ile yapılan mirasçılıktan çıkarmanın geçerli olması için, mirasçılıktan çıkarma sebebinin açıkça belirtilmesi gerekiyor. Eğer çıkarma sebebi açıkça belirtilmemişse, mirasçılıktan çıkarılan saklı payını alabiliyor. Açıkça belirtilmesine rağmen mirasçılıktan çıkarılanın itiraz etmesi halinde, mirasçılıktan çıkarma sebebinin geçerliliğini ispat yükümlülüğü, diğer mirasçılara ait oluyor.


Mirastan ıskat nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön