19 / 04 / 2024

Mobilya sektöründe fırsatçılar devreye giriyor!

Mobilya sektöründe fırsatçılar devreye giriyor!

Mobilyada da KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesi fırsatçılara yeni yol açtı. İndirim satışlara olumlu yansımıştı ama fiyatlarda bir düşüş görülmedi.



Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması, mobilyada da KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesi satışlara olumlu yansıdı ancak fiyatların düşmediği hatta arttığı Merkez Bankası’nın Mart ayı enflasyon raporunda da ortaya çıkmıştı. Beyaz eşyadan sonra mobilya sektöründe de fırsatçılar devreye girmeye başladı.


Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, evlilik ve yaz sezonuyla beraber mobilya sektöründe hareketliliğin başladığını ancak sektöre malzeme temin eden bazı tedarikçilerin bu durumu fırsat bilerek ürünlerine zam yaptıklarını söyledi. Güleç, “Zam girişimlerini şiddetle eleştiriyor ve kınıyorum. Tedarikçilerimizin bu hareketliliği fırsata çevirmeleri doğru bir şey değil” dedi.


Verimliliğe odaklanın


Sektöre malzeme sağlayan tedarikçilerin fiyat artırmaktan ziyade verimliliğe odaklanması gerektiğini anlatan Güleç, şunları söyledi: “Evlilik ve yaz sezonuyla beraber mobilya sektörümüzde bir hareketlilik oluyor. Tedarikçilerimizin bu hareketliliği fırsata çevirmeleri doğru bir şey değil. Bütün mobilya tedarikçilerine söylüyorum. Mobilyacı esnafımız yeteri kadar para kazanmıyor ki. Zaten rekabete açık. Dünya ile rekabet ediyor. 36 bin üreticimiz var. Tabi ki meslektaşlarımıza da şunu söylüyoruz; bizim de fiyatları artırmamamız lazım. Verimliliğe önem vermemiz lazım.”


Tüketiciye de yansımalı


MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörüne sağlanan KDV indiriminin kendilerinin yanı sıra tüketiciye de avantaj sağlaması gerektiğine işaret etti. Güleç, şöyle devam etti: “Dünyadaki bütün mobilya fuarlarına katılıyoruz. Bu bir maliyetle oluyor ama buna rağmen mobilya sektörü olarak zam yapmıyoruz. Çünkü dünya ile rekabet ediyoruz. KDV indiriminin tüketiciye de avantaj sağlaması, tüketicinin daha ucuz mobilya alması lazım. ‘Nasıl olsa KDV düştü’ deyip de fiyatları artırmak yanlış.”




Vatan


Geri Dön