25 / 04 / 2024

Moody's Türk konut piyasasına güven aşıladı!

Moody's Türk konut piyasasına güven aşıladı!

Türkiye'de balon var mı? Mortgage krizi patlar mı? Bazı bölgelerdeki şişkin üretimden dolayı piyasanın geneli sıkıntı yaşar mı? Uzun zamandır dilden dile bazen yüksek bazen alçak sesle dile getirilen bu kaygılara Moody's'dan yanıt geldi.




Türkiye'de balon var mı? Mortgage krizi patlar mı? Bazı bölgelerdeki şişkin üretimden dolayı piyasanın geneli sıkıntı yaşar mı? Uzun zamandır dilden dile bazen yüksek bazen alçak sesle dile getirilen bu kaygılara Türkiye'ye verdiği düşük kredi notlarından dolayı sıfırcı hoca olarak anılan Moody's'dan yanıt geldi. 


Moody's geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, Türk konut piyasasına güven aşıladı. 


Kuruluşun raporunda her ne kadar bazı risklere işaret edilmiş olsa da, konut teminatlı tahvillerin Türkiye'deki en güvenli kredi enstrümanları arasında yer aldığının belirtilmesi, Türkiye'de mortgage krizi beklentilerini zayıflattı. Kuruluşun açıklamasında özetle ve mealen, "Türkiye'de konut fiyatları yükseliyor ama bu durum sürdürülebilir değil, fakat kaygılanmaya da gerek yok, çürkü piyasanın dinamikleri, konutta sert fiyat düşüşünü önleyecektir, piyasa yumuşak iniş yaşayacaktır" deniliyordu. 


Dünyada bir dönem yaşanan mortgage krizlerinin kökeninde, konut üretimi ile birlikte fiyatların da hızlı artması sürecinde, talebin durması ve finansman sıkıntısının başgöstermesi ile konut piyasalarında sert satış dalgası ve sert fiyat düşüşleri yaşanması geliyordu. 


Yani balon gibi şişen fiyatların patlaması ile mortgage krizi piyasaları etkisine alıyordu. 


Moody's Türkiye'de fiyat artışı durur ama sert düşüş olmayacaktır derken, bu anlamda kriz beklentisi pompalayanlara cevap veriyor. 


Moody's'in açıklamasında konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıklar olduğu belirtilirken, "Genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor. 


Güçlü borç verme uygulamaları, olumlu demografi ve bankacılık sistemindeki konut kredilerin düşük ağırlığı, Türkiye'de ABD'de ya da İspanya'da görülene benzer bir krizin yaşanması riskini azaltıyor" ifadesi kullanıldı. 


 Moody's Türkiye'de fiyat artışı durur ama sert düşüş olmayacaktır derken, bu anlamda kriz beklentisi pompalayanlara cevap veriyor. 


YeniBirlik/ Yıldıray Gökkaya


Geri Dön