27 / 04 / 2024

MOSFED 1. Genel İstişare Toplantısı'nda sektörün sorunları ele alındı!

MOSFED 1. Genel İstişare Toplantısı'nda sektörün sorunları ele alındı!

MOSFED’in İstanbul Intercontinental Hotel’de düzenlendiği 1. Genel İstişare Toplantısında sektörün sorunları ele alınırken, bu sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Türkiye’nin 10 mobilya kümelenmesi ve bölgesinde çalıştaylar düzenlenmesi kararlaştırıldı.



MOSFED, 1. Genel İstişare Toplantısı’nın açılış konuşması Başkan Ahmet GÜLEÇ tarafından yapıldı. Güleç, Daron Acemoğlu’nun ‘Ulusların Düşüşü’ isimli eserine referans vererek, kurumları olan devletlerin geliştiğinin, kurumları olmayanların ise geri kaldıklarının altını çizdi ve MOSFED’in faaliyetleriyle çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan mobilya sektörünün kurumsallaşma sorununun aşılmasında üstlendiği role değindi. 


Güleç’ten sonra kürsüye gelen ve KOBİ’lerle ilgili çalışmalarıyla tanınan Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, ‘Kurumsallaşma & İnovasyon’ başlıklı konuşmasında, mobilya sektörünün 9 önemli ihtiyacı olduğunu belirterek, sistemleşme ve kurumsallaşma, üretimin teknolojik altyapısı olan ihtisas OSB’lerine taşınması, uluslararası alanda doğru konumlanma, danışmanla çalışma, TÜİK verilerinin işlevselleştirilmesi, finansmana erişim, rekabet edebilir ölçeklere kavuşmak için ortaklık ve şirket birleşmeleri, teknoloji ile işbirliği yapan ‘akıllı mobilya’ trendinin doğru takip edilmesi ve Eximbank kredilerinin Türk mobilyacısı lehine şartlandırılmasının gerekliliğini sıraladı. 


‘Mobilya Sektöründe Tasarım & İnovasyon’ başlıklı konuşmasında tasarım ve AR-GE yasasında yapılan değişiklikler ile teşvik kapsamına alınan tasarım merkezleri hakkında konuşan Özyeğin Üniversitesi’den Prof. Dr. Alpay Er ise, yeni AR-GE yasasının yönetmeliklerle desteklenmesi ve ara mekanizmalarla KOBİ’ler ölçeğine indirilmesi gerektiğini söyledi. 


Toplantının istişare bölümünde ise 2017’de düzenlenecek olan CNR Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı ile ilgili beklentiler sıralanırken, sektör temsilcileri sektörün sorunlarının çözümü ve 2023 hedeflerine ulaşmak için her ay bir şehir olmak üzere 10 mobilya şehrinde çalıştaylar düzenlenmesine ve çalıştaylarda elden edilen çıktıların raporlaştırılarak strateji belgelerine dönüştürülmesine karar verdi. Buna göre, Nisan ayında İnegöl’de başlayacak olan ve bünyesinde atölye çalışmalarından gala programlarına kadar birçok organizasyonun yer alacağı çalıştaylar, sonuncusu Aralık’ta İstanbul’da düzenlenmek üzere toplam 10 mobilya bölgesini kapsayacak.


Geri Dön