19 / 04 / 2024

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, VRB Yapı'yı kurdu!

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, VRB Yapı'yı kurdu!

Bodrum'daki Yalıkavak Marina ile adından söz ettiren işadamı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, 'VRB Yapı' adında bir inşaat şirketi kurdu. Şirketin faaliyet alanı konut ve ticari inşaatları yapıp satmak olacak...



Dünyanın en büyük petrol taşıma filolarından birine sahip olan, Türkiye'de turizm, marina ve inşaat yatırımları bulunan Azeri asıllı iş adamı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, inşaat sektörüne yatırım için harekete geçti. Palmali çatısı altında Rusya ve Azerbaycan'da toplu konut işleri yapan, Türkiye'de ise grubun otel yatırımlarını gerçekleştiren Pal İnşaat adında bir şirketi bulunan Mübariz Mansimov, Türkiye'de 'VRB Yapı' adıyla inşaat sektöründe faaliyet gösterecek bir şirket kurdu.

 

100 bin lira sermaye 


2011 yılında Profılo Grubu'ndan satın aldığı ve 100 milyon dolarlık yatırımla yenilediği Bodrum'daki Yalıkavak Marina ile dikkatleri üzerine çeken Mansimov'un Türkiye'de inşaat sektöründe faaliyet göstermek  istediği biliniyordu. 


İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) kayıtlarına göre, VRB Yapı İnşaat ve Taahhüt Anonim Şirketi, yaklaşık 10 gün önce kuruldu. Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, bu şirkette Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alıyor. 100 bin lira sermaye ile kurulan VRB Yapı, inşaat-taahhüt alanında faaliyet gösterecek. 


Satışa yönelik projeler 


Yapı kooperatifleri hariç bina projeleri geliştirme amacıyla kurulan. VRB Yapı, satışa yönelik bina projeleri için mali, teknik ve fiziksel araçların bir araya getirilmesi suretiyle konut veya diğer amaçlı kullanıma yönelik bina projelerinin organize edilmesiyle birlikte her türlü inşaat-taahhüt işleri, konut, işyeri, ticarethane inşaatlarını yapıp satmakla yetkili olacak. 


Ana işi gemi taşımacılığı 


1998 yılında İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilere acentelik hizmeti vererek Türkiye'ye adım atan Azeri asıllı işadamı Mübariz Mansimov'a ait Palmali Grup, bu yıl 15'inci yılını kutluyor. 

Palmali Grubu'nun ana işi gemi taşımacılığı. Grubun turizm, inşaat, marinacılık işleri de var. Ancak farklı sektörlerdeki bu işler, grubun içinde yüzde 1015'lik paya sahip. Geri kalanını deniz taşımacılığı oluşturuyor. 

İşlettiği ve sahibi olduğu 270'in üzerinde gemisi olan grup, geçen yıl 127 milyon ton petrol ve petrol ürünü taşıdı. Palmali, bu rakamla tonajda dünya lideri konumunda yer alıyor. Grubun, tüm dünyada 45 bin, Türkiye'de ise yaklaşık 3 bin çalışanı bulunuyor. 


Güvenlikten marinaya bir çok alanda yatırım 


Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, son yıllarda Türkiye'de yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.

Palmali, turizm sektöründe Palmalife Hotel, Palmalife Marina Hotel, Palmarina ve The İstanbul Edition Hotel'i bünyesinde bulundururken, Cipriani ve Billionaire Club'ı da Türkiye'ye getirdi. 

Palmali, 2010 yılında Pal Güvenlik adında bir şirket daha kurdu. 

Palmali, Fiba Holding ile yüzMübariz Mansimov Gurbanoğlu de 50 ortaklıkla İzmit Körfezi'ndeki TVK Tersanesi'ni de satın aldı. Tersanenin adı Armada Tersanesi olarak değiştirilirken, 10 yıldır Türkiye'de gemi inşa ettiren Palmali Grup da, kendi tersanesine kavuştu. 

Palmali, Profilo Grubu'ndan 2011 yılında 42 milyon dolara satın aldığı Bodrum Yalıkavak Yat Limanı'nı ise geçtiğimiz Haziran ayında 100 milyon dolar yatırım yaparak yeniden açtı. 



Meltem KARA/Vatan


Geri Dön