18 / 04 / 2024

Muğla Milas'ta sahibinden satılık antik kent!

Muğla Milas'ta sahibinden satılık antik kent!

Muğla'nın Milas ilçesinde, içerisinde MÖ 5. yüzyıldan kalma Bargilya Antik Kenti kalıntılarının da yer aldığı 330 dönümlük arazi sahipleri tarafından 25 milyon liraya satılığa çıkarıldı



Milas'ta içinde tarihi eserlerin de yer aldığı arazi, sahipleri tarafından satışa sunuldu.


Boğaziçi Mahallesi Tuzla Sulak Alanı yanında bulunan ve içinde MÖ 5. yüzyıldan kalma Bargilya Antik Kenti kalıntılarının da yer aldığı 330 dönümlük arazi, sahipleri tarafından satılığa çıkarıldı.


Bugüne kadar hiç kazı yapılmayan antik kentte surlar, tapınağa ait olduğu düşünülen alan, tiyatro, küçük bir stoa kalıntısı, Roma çağından kaldığı sanılan bir hamam kalıntısı ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen nekropol alanı bulunuyor. 


Birinci derece arkeolojik sit olması dolayısıyla 5 kardeş olan sahipleri tarafından herhangi bir işlem yapılamayan arazi, 25 milyon liraya satılmaya çalışılıyor.


Arazinin sahiplerinden Hüseyin Üçpınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, birinci derecede sit alanı olan arazinin kendilerine babalarından miras kaldığını söyledi.


Araziyi Hazine arazisi ile Bodrum Bağla mevkisindeki bir arazi karşılığında takas etmek istediklerini, müracaat dosyalarının bakanlığa gittiğini ama onaylanmadığını belirten Üçpınar, "Araziye 5 kardeş olarak ortağız. Arazi satışını göremeden 2 kardeşimiz vefat etti. 30 yıldır araziyi elden çıkarmak için uğraşıyoruz" dedi.


Üçpınar, arazilerini kaçak kazı yapan kişilerden koruyamadıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:


"Burada her zaman duramıyoruz, dolayısıyla koruyamıyoruz. Gece gelip kaçak kazı yapıyorlar. Nasıl koruyacağım ben bunu, her zaman kazıyorlar. Almak için çok kişi gelip gidiyor ama bir türlü satamadık. Çivi de çakamıyoruz, burası sırtımızda kambur. Arazide kilise, manastır, agora, anfi tiyatro gibi pek çok tarihi yapı var."


Üçpınar, arazi için 25 milyon lira istediklerin ama almak isteyen olursa 20 milyon liraya kadar düşebileceklerini kaydetti.


Öte yandan yetkililer, arazinin satılmasında bir sakınca bulunmadığını ama alanda herhangi bir yapılaşma veya bir şey bir işlem yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi.


AA


Geri Dön