29 / 03 / 2024

Muhittin Selvitopu'ndan kentsel dönüşümde kooperatif modeline ilişkin açıklama!

Muhittin Selvitopu'ndan kentsel dönüşümde kooperatif modeline ilişkin açıklama!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev de bulunduğu zaman içinde kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarda iki yöntemi kullandıklarına dikkat çeken Selvitopu, kooperatifleşmenin henüz çok yeni bir yöntem olduğunu belirtti. Selvitopu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev de bulunduğu zaman içinde kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarda iki yöntemi kullandıklarına dikkat çeken Selvitopu, kooperatifleşmenin henüz çok yeni bir yöntem olduğunun altını çizerek “Ben Büyükşehir’de görev yaparken iki yöntemimiz vardı. Bu yöntemlerden biri; vatandaşla uzlaştıktan sonra kat karşılığı ihaleyi belki bir müteahhit firmaya vererek doğrudan belediyenin yapmasıydı. Bu sistem Uzundere’de uygulandı ve başarılı da oldu. Bu olmadığı takdirde diğer öngörümüz ise şuydu; belediyenin kendisi inşaatları yaptırır, vatandaşa teslim eder ve kalan daireleri de satışa sunar. Bizim yaptığımız çalışmalarda bu vardı. Kooperatif olayı yeni bir olay. Çok detayına bakmadım. Bizim o dönemde yaptığımız çalışmalar içerisinde böyle bir durum yoktu” açıklamalarında bulundu.

Muhittin Selvitopu ndan kentsel dönüşümde kooperatif modeline ilişkin açıklama!

ESKİ YÖNTEMLER UYGULANABİLİR

Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre; kooperatifleşme yönteminin bu güne dek yönelinen bir yöntem olmadığına vurgu yapan Selvitopu, kentsel dönüşüm projelerinde eskiden takip edilen yolların doğru olduğuna dikkat çekerek “Bizim yaptığımız çalışma programında bu yoktu. Biri kat karşılığı yaptırmaktı. Bunun sebebi de yapı kalitesini yükselten bir yöntem olması... Nitekim yapılan çalışmalarla da bu ortaya çıktı. Yani vatandaşın dairesi neyse müteahhitin standartları aynı oldu. Diğeri de belediyenin şirketine verirsiniz, şirket ihaleye çıkar yaptırır ya da belediye olarak ihaleye çıkar yaptırırsınız. Tıpkı Toplu Konut İdareleri’nin (TOKİ) yapım ihalesi gibi... Bu yöntem uygulanabilir. Kooperatif yöntemi biraz farklı. İçeriğini detaylı bilmek lazım, ben bilmiyorum. Şimdiye kadar tercih ettiğimiz bir yöntem değildi. Ama umarım başarılı olur” şeklinde konuştu.

Hasan Sözbilir'den İzmir için korkutan deprem uyarısı!

Tunç Soyer'den dikkat çeken kentsel dönüşüm açıklaması!


Geri Dön