26 / 04 / 2024

Münir Karaloğlu'ndan kentsel dönüşüm çağrısı! 

Münir Karaloğlu'ndan kentsel dönüşüm çağrısı! 

Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı’nda afet ve deprem tecrübelerini paylaşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Eğer vatandaşın riskli bölgede konutu varsa ve bunun kentsel dönüşümde dönüştürülmesi gerekiyorsa vatandaşın şunun hesabını yapması lazım; 'Benim yine bir konutum olsun ama yaş



İçişleri Bakanlığı tarafından, Japonya Ulusal Afet Yönetim Kurumu (JICA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde belediyelerde deprem ve diğer doğal afetler konusunda yapılan çalışmaları değerlendirmek için 'Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı' yapıldı. CNN Türk'te yer alan habere göre, Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun da konuşmacı olarak katıldığı toplantıya TBB Başkanı Fatma Şahin ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da katıldı.

Risk ve kriz yönetimi

Toplantıda tecrübelerini aktaran Vali Münir Karaloğlu, deprem hazırlıklarını riski yönetme ve krizi yönetme safhası olmak üzere ikiye ayırdığını belirtti. Risk döneminin iyi yönetildiği takdirde kriz yönetiminin de daha rahat yönetileceğine dikkat çeken Vali Karaloğlu, “Şimdi Türkiye'ye baktığımızda özellikle depreme hazırlık sürecinde Marmara Depremi öncesinde gerçekten eksiğimiz çok fazlaydı. Marmara Depremi ve sonrasında yaşanan Van Depremi de dahil olmak üzere her depremde kamu olarak, toplum olarak kendimize dersler çıkardık. Hazırlık safhasında çok ciddi iyileşmeler yaptık. Marmara Depreminde arama kurtarmada ve sağlık müdahalesinde çok kötüydük. AFAD Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı bünyemizde UMKE birimi aslında Marmara Depremi sonucunda oluşturulmuştur" diye konuştu.

Konutun tabut olmasın

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlara çağrı yapan Vali Karaloğlu, “Eğer vatandaşın riskli bölgede konutu varsa ve bunun kentsel dönüşümde dönüştürülmesi gerekiyorsa vatandaşın şunun hesabını yapması lazım, 'Benim yine bir konutum olsun ama yaşanacak afette bana bir tabut olmasın. Afetten sonra da sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edeyim' demesi lazım. Ama vatandaşımız riskli alanda bir konutu varken dört de çocuğu da varsa bu alandan dört konut nasıl çıkarırım diye hesap yapıyor. Toplumu buna hazırlamamız lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin kriz yönetiminde muhteşem bir kapasitesi olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, “Bunu hem Van depremini yaşamış ve yönetmiş bir yönetici olarak hem de son Elazığ depreminde ülkemizin, hükümetimizin, belediyelerimizin, sivil toplumumuzun vermiş olduğu reaksiyonla ifade etmek isterim ki kriz yönetiminde dünyada en iyi ülkelerden biriyiz. Biz afete hazırlıkta Japon dostlarımız gibi davranmalı, kriz oluştuğunda da Türk gibi davranmalıyız. Bu iki şeyi birleştirmemiz lazım. Onlar da maalesef kriz yönetmede bizim kadar iyi değiller" değerlendirmelerinde bulundu. 

İlk etapta 6 milyon 700 bin konut dönüştürülecek!

İstanbul'un gündeminde 'kentsel dönüşüm' var!

Binasını kendisi yenileyen desteklensin!


Geri Dön