24 / 04 / 2024

Münir Özkök: Arazi azaldı, konut fiyatları arttı!

Münir Özkök: Arazi azaldı, konut fiyatları arttı!

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, İstanbul'da konut fiyatlarının artmasının en önemli nedeninin inşaat yapılacak arazilerin azalması olduğunu ifade etti. İnşaat sektörü 2013 yılını büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor...



Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, İstanbul'da konut fiyatlarının artmasının en önemli nedeninin inşaat yapılacak arazilerin azalması olduğunu ifade etti.


Ekonominin lokomotif sektörlerden inşaat sektörü 2013 yılını büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4.4 civarında büyürken, inşaat sektörü 8.7 büyüme oranıyla üçünü sırada yer aldı. Gayrimenkul sektöründe yaşanan büyümenin 2014'te de devam edeceğini öngördüklerini belirten Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, "İnşaat domino etkisi oluşturan sektörlerden biri, 200'den fazla alt sektörü besleyen, istihdam yaratan bir sektör olarak ekonomik büyümeye katkısı büyük. Arz-talep dengesine bağlı olarak sektörün 2015'e kadar rahat ilerleyeceğini düşünüyoruz. Konut stoku açısından dikkat edilmeli ancak konut satışlarında bir balon söz konusu değil" dedi. 


İstanbul'da azalan araziler nedeniyle fiyatlarının artış gösterdiğini kaydeden Özkök, "Arazi geliştirici firmalarm önemi artıyor, sektörde finansmanı kuvvetli, tüketici beklentilerine cevap verebilen, nitelikli konut üreten şirketler kalıcı olabilecek" diye konuştu. 

Konutta fiyatlamayı talebin belirlediğini söyleyen Özkök, dolardaki artışın satışlara yansıtılmadığını, esas maliyet kalemlerinin işçilik ve servis olmasından ötürü dolardaki yükselişin maliyet rakamlarmı çok fazla etkilemediğini aktardı. 


Özkök, mütekabiliyetle ilgili de şu açıklamalarda bulundu: "2013 yılında yabancı yatırımcıya 3 milyara yakın bir satış gerçekleşti ancak bu rakam sektör içerisinde yüzde 4-5 oranına tekabül ediyor." 2013'ün ikinci yarısında durgunluk yaşandı Öte yandan EVA Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut sektörünün yeni düzenlemeler neticesinde 2014'te yeni bir dengeye oturacağını dile getirerek, 2013 yılının ikinci 6 ayında kredi faiz oranlarının artması sonucunda sektörde durgunluk yaşandığını belirtti. Yazıcı, dövizdeki artışın kredi kullanan son kullanıcıların yeniden düşünmelerine yol açtığını kaydetti. 2013'te yıl sonu kampanyalarının önemli bir etki İstanbul'un yıldızı parlayan bölgeleri EVA Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul'da özellikle alt yapı projelerinin çevresindeki bölgelerin değerlendiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Örneğin yeni havalimanı, geçtiği bölgelerin yakınındaki arsaların değerlerini birkaç misline katladı. Anadolu yakasında Taşdelen, Finans Merkezi çevresi, Maltepe E5 aksının değerlendiğini gördük. Avrupa yakasında Basın Ekspres yolu ve Başakşehir başı çekti. 2014 senesinde bu bölgelerde hareketin devam edeceğini ama bunlara ek olarak Anadolu yakasında Tuzla, Avrupa yakasında ise Zeytinburnu, KağıthaneSeyrantepe bölgesinin değerlenmeye devam edeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca Kadıköy Bağdat Caddesinde 2014 senesinde yoğun bir bina dönüşümü yaşanacağını ve bu bölgedeki eski yapı stokunun hızla yenileneceğini söyledi. 


Yeni Mesaj


Geri Dön