29 / 03 / 2024

Murat Kurum:  Kentsel dönüşüm önceliğimiz!

Murat Kurum:  Kentsel dönüşüm önceliğimiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşüm bizim önceliğimizdir, yerel yönetimlerimizin önceliğidir." diye açıklama yaptı. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşüm bizim önceliğimizdir, yerel yönetimlerimizin önceliğidir. Bu noktada, bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde kentsel dönüşüm projesini belediyelerimizle birlikte yürüteceğiz." dedi.

BloombergHT'de yer alan habere göre AK Parti Kocaeli İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nı kutlayarak, nevruzun birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu ifade etti. 

Kocaeli'nin depremler sebebi ile çok acı çektiğini söyleyen Kurum, kayıtlı rakamlara göre 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde, 17 bin insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Kurum, Denizli ve Malatya'da olduğu gibi ülkede küçük de olsa depremler olduğuna dikkat çekerek, "Tüm Türkiye bir ve beraber oldu. 1999'da yaşadığımız acıları, Kocaeli'de yenilerini, daha sağlam binaları yapmak suretiyle vatandaşımızın deprem riskini en aza indirecek süreci hep birlikte, el birliğiyle yönettik. O zaman tüm Türkiye buraya koştu, o anlamda Kocaeli birliğin ve beraberliğin kentidir." dedi. 

"Kocaeli'de toplam 4 bin 900 riskli yapı belirledik"

Türkiye'deki 81 ile genelge gönderdiklerini dile getiren Bakan Kurum, şunları söyledi;

"Bu genelgeler çerçevesinde kentsel dönüşümü şehir bazında bir strateji planı yapmak suretiyle gerçekleştirmek istiyoruz. Bu plan içerisinde vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde onlarla iş birliği içerisinde yapılacak, vatandaşımızın istemediği hiçbir iş ne yapılacak ne de yaptırılacak. Bu dönüşümle alakalı süreci de onlarla el birliği içerisinde hep birlikte yürüteceğiz. Buna ilişkin tüm ilçe belediye başkanlarımız, süreci Büyükşehir Belediyemizle koordineli şekilde çalışacaklar ve Bakanlığımızın da desteğiyle deprem riskini en aza indirdiğimiz süreçteki riskli yapılarımızı da bir an önce dönüştürmek suretiyle vatandaşlarımızı depreme daha hazır şekilde hazırlamak istiyoruz."

Kocaeli'de yaklaşık 4 bin 900 riskli yapı belirlediklerini bildiren Kurum, "13 bin vatandaşımızın yaşadığı yaklaşık 78 hektarlık alanda da 9 riskli alan ilanı yaptık. Bu riskli alanlardaki vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde projeleri yönetebilmek amacıyla da 4 farklı ilçemizde toplam büyüklüğü 540 hektar olan yaklaşık 5,5 milyon metrekarelik, 7 rezerv yapı alanı belirledik. Bu rezerv yapı alanlarında da bizim yatay mimari kültürümüzü, birlik, beraberlik ve kardeşliği Kocaeli'de yansıtacak o örnek kentsel dönüşüm projelerini de süreç içerisinde yapmak istiyoruz." diye açıklama yaptı. 

Kurum, Gölcük'te 29 hektar büyüklüğünde 3 riskli alan ilanı bulunduğunu da belirterek, bu alanlarla ilgili sürecin belediyeler ve bakanlıkça yürütüleceğini ifade etti. 

Bakanlık olarak vatandaşlara ve ilçe belediyelerine destek olabilmek adına her türlü teknik ve maddi desteği Kocaeli ile ilçelerine vereceklerini vurgulayan Bakan Kurum, buna ilişkin projeleri yürüttüklerini kaydetti.


81 ilde kentsel dönüşüm hızlanacak!


Geri Dön