25 / 04 / 2024

Murat Sungur Bursa: HES'ler kuralına uygun yapılmıyor

Murat Sungur Bursa: HES'ler kuralına uygun yapılmıyor

Enerji yatırımı yaptığı bölgede yöre halkına sosyal sorumluluğunu yerine getirmek adına ne talep ettiklerini soran Zorlu Enerji, "Kadınlar için aerobik aleti" cevabı alınca şaşırdı



Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, enerji yatırımı yaptıkları bir bölgede köylüye sosyal sorumluluklarını yerine getirmek için neye ihtiyaçları olduğunu sorduğunu ve çok ilginç cevaplar aldıklarını söyledi. Yöre halkının kadınlar için aerobik aletleri talep ettiğini belirten Bursa, "Ben de bu talebi reddettim. Zaten kadınlar köyde sabahtan akşama kadar çalışıyorlar, bir de spor mu yapacaklar" diye konuştu. Bu gibi konularda çok ilginç taleplerle karşılaştıklarını belirten Bursa, "Bizim için sorun değil ama gerçekten o yörenin ihtiyacı olan bir konuda onlara yardım etmek istiyoruz ve bu konularda çalışma yürütüyoruz" dedi. Enerji yatırımı yaptıkları yerlerde birçok sosyal yatırım yaptıklarını belirten Bursa, "Aynı bölgede üniversiteyi kazanan herkese burs vaat ettik. Bugüne kadar da 81 öğrenciye burs verdik" dedi. Zorlu Grubu olarak yaptıkları enerji yatırımlarında bütün çevresel ve sosyal etkileri hesaplamaya çalıştıklarını ve buna göre hareket ettiklerini belirten Bursa, "Biz bütün o bölgelerle ilgili sosyal araştırmaları yaparak hareket ediyoruz. Bilim insanlarını gönderip yerli halkın neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

KURALSIZ HES'LER VAR
Şimdiki HES'ler özellikle Karadeniz bölgesinde bulunanlar kuralına uygun yapılmıyor. Çevre tahribatı meydana geliyor. Bunlara tepki gösterenler haksız değil. Burada devletin sorumluluğu var. Yatırımcıyla halk karşı karşıya gelmemeli. Bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Devlet yatırım için lisans verdiği zaman bunların hepsi düşünülmüş olması lazım. Bizim 4 tane HES lisansımız var. Rapor hazırlattırıyorum. Bunların sonuçlarına göre karar vereceğiz" dedi.

Nükleerde soru işareti kalmamalı
ZORLU'nun nükleer santralle neden ilgilenmediği sorusunu da yanıtlayan Bursa, "Ahmet Bey (A. Nazif Zorlu) ile ilk konuştuğumuzda. Ben ona dedim ki 'Eğer çok seyahat etmemi istiyorsanız' bu işe bakalım. Ama sonuçta bir şey çıkmaz. Zamanımıza yazık olur' dedim. Çünkü bu konuda insanlar henüz ikna edilmiş değiller. Ne olacağı belli değil. Böyle bir şeye kalkışmamız da doğru olmazdı" dedi. Halen nükleerde yol haritasının net bir biçimde belli olmadığını dile getiren Bursa, "Eğer halk ikna değilse bunu yapmak da doğru olmaz. Onları ikna etmek şart. Ben nükleer enerjiye karşı değilim ama halkta soru işareti olmamalı" dedi.

Karbon için teknolojik devrim gerekiyor
KARBON salınımı konusunda şirketlerin yapacağı çok bir şey olmadığını da belirten Murat Sungur Bursa, "Toplam karbon salınımına bunların etkisi son derece düşük. Trendi değiştirebilmek için ya teknolojik bir devrim gerekiyor. Ya da dünyadaki iş yapış biçimlerinin tamamen değişmesi lazım. Bunu yapmak da çok zor. Çünkü yatırımcı kâr getirecek yere bakar. Kâr getiriyorsa termik santral yatırımı da devam eder. Bunu engelleyemezsiniz" dedi.
Evrim Ergin/Sabah


Geri Dön