29 / 03 / 2024

Mustafa Andıç: İnşaat malzemelerine erişilemezse yeni projeler azalacak!

Mustafa Andıç: İnşaat malzemelerine erişilemezse yeni projeler azalacak!

İMKON'un yüksek çimento fiyatlarına karşı başlattığı iş bırakma eylemine İMSİAD'dan destek geldi. İMSİAD'ın Başkanı Mustafa Andıç, “Yeni projeler azalıyor. Bu noktada inşaatı devam edenler malzemeye erişemezlerse yeni projeler iyice azalacak.” dedi.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON), çimento zamlarına karşı 24 Eylül'e kadar sürecek olan iş bırakma eylemine Bursa'daki İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği de (İMSİAD) destek verdi. Dünya Gazetesi'nden Esra Özarfat'ın haberine göre; Bursa'da 200 üyeye sahip olan ve 50 bin kişiye istihdam sunan İMSİAD'ın Başkanı Mustafa Andıç, “Kararı destekliyoruz. Üyelerimize duyurularımızı yaptık. Taahhüt durumuna göre dileyen üyemiz iş bırakma eylemine katılabilecek. Üyelerimizin boykota katılma mecburiyeti yok. Gönüllü olarak katılmak isteyenler katılabilir” diye konuştu.

Mustafa Andıç: İnşaat malzemelerine erişilemezse yeni projeler azalacak!

"250 sektörü tetikleyen inşaat sektöründe işsizlik artacak. Ev bulmak zorlaşacak" ifadelerini kullanan Mustafa Andıç, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Son dönemde ciddi zamlar oldu ve tepki gösterilmesine rağmen devam etti. Bu dönemde sadece demir ithalatının tonunda 45 dolar indirim yapılması iç piyasaya olumlu yansıdı. Geçen yıl mayıs ayında 3.2 TL olan demir fiyatı bir yıl sonra 7.8'leri zorladı. Şimdi 6.5'e geriledi. Bir diğer adım da çimento ihracatının ihracı kayda bağlı mallar listesine alınması oldu. İç piyasanın ihtiyacı karşılanmazsa daralma devam ediyor. Uzun zamandır üstü kapalı bir iş durdurmayı yaşıyoruz zaten. Yaklaşık 4’te 3 gibi bir daralmaya gittik sektörde. Yeni projeler azalıyor. Bu noktada inşaatı devam edenler malzemeye erişemezlerse yeni projeler iyice azalacak."

Mustafa Andıç: İnşaat malzemelerine erişilemezse yeni projeler azalacak!

Enerji maliyetlerindeki artış çimentocuyu zorluyor 

Diğer taraftan TÜRKÇİMENTO verilerine göre 2021'in ilk 6 ayında çimento üretimi geçtiğimiz seneye oranla yüzde 26'lık yükselişle 37 milyon tona ulaşırken, iç satışlar yüzde 29 yükselişle 28,3 milyon tonu çıktı. 2021'in ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 80'i iç satışa konu edildi. 

Çimento sektörü temsilcileri; üretimin önemli kısmını meydana getiren enerji maliyetlerinde yaşanan yükselişin altını çizdi.

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

Müteahhitlerden uygun maliyetli finansman talebi!

Müteahhitlerin boykotu uzayacak mı?

İnşaatçılar ve çimentocular karşı karşıya!


Geri Dön