28 / 03 / 2024

Müstakil evlere ve arazilere talep arttı!

Müstakil evlere ve arazilere talep arttı!

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, koronavirüs salgını sebebiyle okulların açılmamasının ev kiralamalarını epey azaldığını kaydetti. Hacıoğlu ayrıca kredi oranlarının düşmesiyle konut satışlarının yüzde 64 arttığını, bunun da sektöre ilaç olduğunu belirtti. 



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, ekonomik anlamda da olumsuzluklara neden oldu. Salgın sürecinde olumsuz etkilenen sektörlerden biri de emlak sektörü oldu. Çağdaş Kocaeli'den Ayşe Aydın'ın haberine göre; okulların açılmaması, vatandaşların salgını arttırmamak amacıyla bir yerden başka bir yere taşınmaması sektördeki hareketliliği düşürdü. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, çok fazla insan temaslı olmadıkları için diğer sektörlere göre daha az etkilendiklerine dikkat çekti. 

‘KİMSE EV DEĞİŞTİRMEDİ’

Koronavirüs salgınıyla emlak sektöründe yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulunan Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, “Planlamalarda etkilendik. Zaten kimse ev değiştirmedi bu süreçte. Üniversite sezonu açılmadı. Açılsaydı eğer hareketlilik olacaktı çünkü öğrenciler mecburen ev tutacaktı. Ev değişikliği yapmak zorunda olanlar ev kiraladılar ama kiralamalar biraz daha sakin gitti. Tabi bu arada herkes hijyen kurallarına dikkat etti. Emlak üyelerimizin işyerlerini belediyelerimizin de katkılarıyla dezenfekte ettik. Kendilerine maske dağıttık. Hijyene dikkat ediyoruz” diye konuştu. 

‘MÜSTAKİLE TALEP ARTTI’

Hacıoğlu, “Bu süreçte daha çok müstakil evler, köy yerlerindeki araziler talep gördü. Koronavirüs salgınından dolayı haklı olarak kiralık yerler çok tercih edilmedi. Market, kıraathane, berber gibi çok fazla giren çıkan olmuyor işyerlerimize. İşi olanlar geliyor sadece. Biz de tabi uyarılarımızı yaptık üyelerimize. İkramlarınıza dikkat edin dedik, sonradan ikramlar yasaklandı. Çay içecekseniz karton bardakta için diye genelgeleri tüm üyelere gönderdik. Esnafımız çok etkilenmedi” şeklinde konuştu. 

‘ÇOK SANCILI GEÇMEDİ’

Oda üyelerinden de rahatsızlanan olduğunu ve Covid-19’u atlattıklarını belirten Hacıoğlu, “Üyeler arasından 3-4 kişi rahatsızlandı. Onlar da tedavi görüp düzeldi. Yani bizim Covid-19 sürecimiz çok sancılı geçmedi. Çok insan ve temas odaklı bir sektör değiliz çünkü. İşlemlerimizde tapu dairesindeyken kalabalık oluyordu. Orada da artık e-randevu sitemi var. Sırası gelen gidiyor tapuya. Randevu almayan hiçbir işlem yapamıyor. Belediyelerde de randevu sistemine geçildi. Aman aman bir insan yoğunluğu yaşamıyoruz işimizde. Kiralamalarda da dediğim gibi çok fazla talep olmadı. İnsanlar çekindi ve korktu” değerlendirmesini yaptı. 

‘KREDİLİ SATIŞTA 4. SIRADA’

Koronavirüs salgını sebebiyle kredi oranlarının düşürülmesine ilişkin de konuşan Başkan Alpay Hacıoğlu, “Çok iyi oldu. Bunu Türkiye’de gördük. Ülke genelinde Kocaeli gayrimenkul satışlarında dördüncü sırada yer aldı. Dördüncü en fazla kredili konut satışı yapan kent olduk. Çünkü 15 yıl önce bu faiz oranları (0.64-0.74) vardı. Hem gayrimenkul sahiplerinin hem de biz emlak ofisi sahiplerinin yüzünü güldürdü bu süreç. Faizler düştükten sonra ilimizde kredili gayrimenkul satışlarında yüzde 64 civarında bir artış yaşandı” dedi. 


Geri Dön