27 / 04 / 2024

Müteahhit eksik fatura düzenlerse ne olur?

Müteahhit eksik fatura düzenlerse ne olur?

Tapu dairesinde ödenecek harç için, gerçek satış bedelinin beyan edilmesi gerekiyor. Peki, müteahhit eksik fatura düzenlerse ne olur? Cezası nedir?



Müteahhitten gayrimenkul alımlarında, taraflar arasında yapılan devir işlemi için belli oranlarda harç ödemesi yapılması gerekiyor.


Tapu harcının gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanması gerekiyor. Normalde binde 20 olan harç, 30 Eylül 2017 tarihine kadar konut ve işyerleri için binde 15 oranında uygulanıyor.


Ancak kimi zaman müteahhitler yapılan bu indirimlere rağmen, daha az harç ödemek için satış bedelini daha az beyan edebiliyor. Bunun için de eksik fatura düzenliyor. Peki, müteahhit eksik fatura düzenlerse ne olur? Cezası nedir?


Müteahhitler, satın aldığınız konutlar için ödeyeceğiniz toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekir. 


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön