25 / 04 / 2024

Müteahhitler alternatif pazarların peşinde!

Müteahhitler alternatif pazarların peşinde!

TMB Başkanı Yenigün, "Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir" dedi.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün Rusya'dan kaynaklanacak olası kayıplarının telafisi için alternatif pazarlardaki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir" dedi.


Yenigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından bu ülkede iş yapan müteahhitlik firmalarının karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.  


Bazı firmaların sıkıntı yaratan uygulamalara maruz kaldıklarını dile getiren Yenigün, anılan sorunların tespiti amacıyla Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile temasa geçtiklerini ifade etti. Yenigün, "Birçok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığı, turistik vize ile ülkede bulunan işçiler hakkında işlem yapıldığı, firmaların mali denetim amacıyla Rus yetkilileri tarafından ziyaret edildiği, imza aşamasındaki bazı projelerin askıya alındığı, gümrüklerde bulunan mallara ilişkin denetimlerin sıkılaştırıldığı ve işlemlerin yavaşlatıldığı yönünde bilgiler edinilmektedir" diye konuştu. 


"Rusya'da 10 bine yakın işçimiz bulunuyor"

Rusya tarafından açıklanan yaptırım paketini kaygıyla takip ettiklerini belirten Yenigün, "Türk inşaat sektörü olarak Rusya'da milyarlarca dolarlık yatırımımız, 10 bine yakın işçimiz bulunmaktadır. Konunun Libya'daki gibi işçilerimizin can güvenliğini tehdit edecek bir noktaya varmadan çözüme ulaştırılacağını umuyoruz. Sorunların politik ve diplomatik arenada çözülmesi için çaba gösterilmesi, yatırım ortamının kalıcı zarar görmemesi en büyük dileğimizdir" değerlendirmesinde bulundu.


Alternatif pazarlar: Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika

Sektörün Rusya'dan kaynaklanacak olası kayıpları hangi pazarlarda telafi edebileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yenigün şunları kaydetti:


"Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir. İran'a uygulanmakta olan ekonomik ambargoların kalkmasının ardından, bu ülkenin yatırım ortamında gerçekleşecek olumlu seyrin Türk müteahhitleri için de fırsatlar yaratabileceği düşünülmekle birlikte bu konuda İran ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin belirleyici olacağı öngörülmektedir."


Yenigün, “Rusya'da faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmaları sıkıntı yaratan bazı uygulamalarla karşı karşıya. Birçok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığı, turistik vize ile ülkede bulunan işçiler hakkında işlem yapıldığı bilgileri geliyor” dedi.



Rusya'daki Türk müteahhit firmaları sıkıntı yaşıyor!



AA



Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İnşaat sektörü, Rusya'nın yaptırımlarına karşı önlem almak adına Güney Amerika ve Afrika'nın potansiyeline yöneldi. 


Ekonominin yapı taşlarından olan inşaat sektörü, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından yaşanan polotik gerginliğin dış ticarete yansımaması için farklı altarnetiflere yelken açtı. Sektörün yeni yol haritası hakkında bilgiler veren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yeni pazarlardaki firsadan keşfetmek istediklerinin altını çizerek, şöyle konuştu: 

 

İRAN DA BÜYÜK FIRSAT 

"Fırsatlar için Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir. İran'a uygulanmakta olan ekonomik ambargoların kalkmasının ardından, bu ülkenin yatırım ortamında gerçekleşecek olumlu seyir Türk müteahhitleri için de fırsatlar olacaktır"


Çözüme kavuşmalı 

Rusya'da Türk firmalarının milyarlarca dolarlık yatırım olduğunu vurgulayan Yenigün, "10 bine yakın işçimiz bulunmaktadır. Konunun Libya'daki gibi işçilerimizin can güvenliğini tehdit etmeden çözüme ulaştırılacağını umuyoruz. Birçok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığını öğrendik"dedi. 


 

Güneş




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya'dan umutsuz Rusya'nın demir perde dönemlerini hatırlatan yaptırımlara başvurması; Türk müteahhitlerini alternatif pazarlara yönlendiriyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün Rusya'dan kaynaklanacak olası kayıplarının telafisi için alternatif pazarlardaki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yenigün; toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımların takip edilmesi tavsiyesinde bulundu. 


Yeni Şafak


Geri Dön