24 / 04 / 2024

Müteahhitler mektepli olacak!

Müteahhitler mektepli olacak!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından açıklanan bilgiye göre İnşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye'nin dünyanın zirvesine yerleşmesi amacıyla müteahhitlere eğitim verilecek...



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektöründe özellikle son 10 yıldır dünya ölçeğinde başarılı olduklarını söyledi.


Türkiye'nin, inşaat sektöründe Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığı ve zirveyi zorladığını belirten Tellioğlu, Fransa, İngiltere ve Almanya gibi rakiplerin geride bırakılmasının, gelinen nokta açısından son derece önemli olduğunu anlattı.


Tellioğlu, hem ülke hem de dünya çapında önemli sorunları bulunan Türk inşaat sektörünün, bu şartlarda zirveye oturmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, başarılı bir inşaat sektörü için iç dinamiklerindeki sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.


-İnşaat sektörü standartsız gelişiyor


Ülkedeki inşaat sektörünün, standartsız geliştiğini büyüdüğünü ve ilerlediğini savunan Tellioğlu, "Ülkemizde 300 bine yakın müteahhit var. Ancak müteahhitler arasında büyük farklar bulunuyor. Bir müteahhite bakıyorsunuz tüm standartları oluşturmuş, kurallara uygun inşaat yapıyor, dünya devleriyle yarışıyor, diğer müteahhitin ise hiçbir şeyden haberi yok. Türkiye bu noktada çok disiplinsiz çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.


Tellioğlu, sektördeki en büyük sorunun müteahhitler arasındaki "çürük elmalar" olduğunu dile getirerek, "Çok daha başarılı işler yaparız ama Türk müteahhitlerin yüzde 30'u sektörün kirli yüzü. Bu çürük elmaları ayırt etmemiz lazım. Müteahhitler arasındaki çürük elmalar da eğitimle ayrılacak. Çünkü müteahhitliğin taşıdığı sorumluluklardan habersiz, standartlara uymayan yapıların inşa edilmesi ve siyasi bürokrasinin de bazı durumlarda buna göz yumması nedeniyle çok büyük acılar yaşadık" dedi.


-Eğitimli müteahhitler yetişecek 


Üniversitelerde müteahhitlik eğitimi verilmesi için harekete geçtiklerini bildiren Tellioğlu, böylece eğitimli müteahhitler yetiştirileceğini söyledi.


Tellioğlu, Türkiye’de müteahhitlik sisteminin dikkat etmesi gereken başlıkları bir araya getirerek bir müfredat hazırlanacağını belirterek, "Hazırlanan müfredatı ders kitabına dönüştüreceğiz ve üniversitelerle protokol imzalayacağız. Anlaştığımız üniversiteler müteahhitlere ders verecek. Dersler sonunda müteahhitler sınava tabi tutulacak ve başarılı olanlar sertifika alacak.  Ankara  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile görüştük. İki, üç üniversiteyle daha temasa geçildi. Kentsel dönüşüm seferberliğinin yürütüldüğü bu süreçte projemiz büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.


-"Eğitim, ilerleyen yıllarda zorunlu olabilir"


Müteahhitlere verilecek dersler arasında iş güvenliği ve vergi hukuku gibi konuların olacağını anlatan Tellioğlu, "Türkiye'deki müteahhitlerin yaptıkları kusurlu işlerin yüzde 70'inin art niyet taşımadığını düşünüyorum. Bu hataların tamamen bilgi eksikliği nedeniyle gerçekleştiğine inanıyorum. Müteahhitlik okulunu ilk olarak Ankara'da başlatmayı planlıyoruz, daha sonra İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi illerde devam etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, programın başarılı olması halinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da desteğiyle bu eğitimi mecburiyete dönüştürebileceklerini söyledi. Tellioğlu, böylece Bakanlığın, müteahhitlik sicili almak isteyenlere sertifika sorabileceğini vurguladı.


AA


Geri Dön