19 / 04 / 2024

Müteahhitler metrekare, arsa sahipleri daire pazarlığında!

Müteahhitler metrekare, arsa sahipleri daire pazarlığında!

Risk altında bulunan 6.7 milyon binanın dönüşülmesi bekleniyor. Ancak müteahhitlerin metrekare, arsa sahiplerinin de daire pazarlığı çalışmaları engelliyor.



İstanbul’u korkutan 5,8 büyüklüğüne sahip deprem bina güvenliği ve kentsel dönüşüm tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

1999 yılında meydana gelen yıkıcı deprem sonrasında bina güvenliği yükselecek ve kentsel dönüşümü teşvik edecek önemli adımlar atıldı. Ancak aradan geçen 20 yıla rağmen dönüşüm eksik kaldı. Hâlâ Türkiye’de 6,7 milyon binanın risk altında olduğu ve acilen dö-nüştürülmesi gerektiği ifade edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başta İstanbul olmak üzere fay hatları üzerinde yer alan binaların dönüşümü amacıyla çalışmalara hız verildiği kaydedildi.Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; yasal düzenlemelerdeki eksiklikler ve bina sahipleri ile müteahhitlerin metrekare hesabı, daire pazarlığı bu çalışmaların hızını ciddi biçimde azalttı.

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dönüşüm tespit çalışmalarının hızlanması için eksik kalan yasal düzenlemelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini açıkladı. ancak müteahhitler ile arsa sahiplerinin de dönüşümü bir rant kavgasına dönüştürmemesi gerektiğini ifade etti.

 Müteahhitler metrekare, arsa sahipleri daire pazarlığında!

Durbakayım “Kentsel dönüşümü hızlandırmak için öncelikle müteahhitlerin fazla metrekare hesabı yapmasından, arsa sahiplerinin de ekstra avantaj sağlama ısrarcılığından vazgeçmesinin ne kadar elzem olduğu ortada. Bakanlık ve yerel yönetimler müteahhitler ve arsa sahiplerinin orta noktada konsensüs sağlamasına zemin hazırlayacak yasal adımları hızlandırmalıdır. Manevi ve maddi kayba sebep olan veya olabilecek şekilde inşaat yapımında rol alan müteahhit, kontrol mühendisi, mimarların siciline kayıt düşülmeli. Yıllardır sektörü katleden deneyimsiz, yetersiz kişi ve firmaların verdiği tahribatın bir an önce giderilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Eviniz ne kadar sağlam?


Geri Dön