25 / 04 / 2024

Müteahhitten alınan evin tapu harcı 2015!

Müteahhitten alınan evin tapu harcı 2015!

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, müteahhitten alınan evin tapu harcı 2015 nasıl hesaplanır?



Müteahhitten alınan evin tapu harcı 2015!

Taşınmaz malların tapu devir sürecinde hem alıcının hem de satıcının tapu harcı ödemesi gerekiyor. Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Harç, satış değerinin üzerinden binde 20 oranı ile hesaplanıyor. Tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


Peki, müteahhitten alınan evin tapu harcı 2015 nasıl hesaplanır?


Müteahhitlerden satın alınan konutlar için ödenen toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 


Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz.



Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön