26 / 04 / 2024

Naci Görür: Kanal İstanbul yeniden gözden geçirilmeli!

Naci Görür: Kanal İstanbul yeniden gözden geçirilmeli!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sedat Engin, bugünkü yazısında ''7 bin 300 yıllık bir denize saygı duyma zamanı'' konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sedat Engin, bugünkü yazısında Prof. Dr. Naci Görür'ün Marmara denizi ile ilgili açıklamalarına yer verdi...

Naci Görür: Kanal İstanbul yeniden gözden geçirilmeli!

Bugün Marmara denizinde yaşanan 'deniz salyası' sorunu hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, sorunun ilk bakışta doğrudan bu denizin çevresinde bulunan yerleşimlerden bırakılan atıkların canlılar için besin kaynağı olması ve plankton patlamalarına neden olduğunu ifade ediyor. 

Bazı yerel yönetimlerin çabalarının yetersiz olduğunu söyleyen Prof. Görür, “Türkiye’de hep atıkları denize bıraktığımız takdirde nasıl olsa deniz temizler diye bir zihniyet var. Öyle olmuyor. Bu bakışın da değişmesi gerekiyor. Çünkü yaşadığımız sorun öyle olmadığını hepimize gösteriyor. Kirli bir denizin etrafında sağlıklı hayat olmaz” diye konuştu. 

Karadeniz’den gelen atıklar hakkında konuşan Prof. Görür, “Aslında bütün Orta Avrupa’nın atıkları nehirler üzerinden Karadeniz’e geliyor. Karadeniz dünyanın en kirli denizidir. 200 metre altında hayat yoktur. Ve Karadeniz’deki atıkların bir bölümü de Boğaz’dan geçerek Marmara’ya geliyor. Dolayısıyla ortaya çıkan hadisede Karadeniz’den kaynaklanan kirlenme boyutunu da muhakkak dikkate almalıyız” dedi.

Naci Görür: Kanal İstanbul yeniden gözden geçirilmeli!

Oluşan bu sorunun dikkate alınması gerektiğini söyleyen Prof. Görür, bu çerçevede “Kanal İstanbul” projesinin de gözden geçirilmesinin zorunlu olduğundan bahsetti. Projenin gerçeklşemesi durumun da Karadeniz’deki atık sorununu artıracağını söyleyen Görür, şöyle dedi: “Bu, Marmara’nın ölümünü daha da hızlandıracaktır.”

Kanal İstanbul'da tapu ve ruhsat süreci başladı!


Geri Dön