25 / 04 / 2024

Necip Nasır: İzmir kentsel dönüşümle yenilenmeli!

Necip Nasır: İzmir kentsel dönüşümle yenilenmeli!

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, birinci derece deprem bölgesi arasında bulunan İzmir'in kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini söyledi.



AK Parti  İzmir  Milletvekili Necip Nasır, birinci derece deprem bölgesinden olan İzmir için önemli açıklamalarda bulundu.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; ülkemizde deprem olunca konunun güncellendiğini, bir sürenin ardından deprem gerçeğinin unutulduğunu sözlerine ekleyen Nasır, yerleşimin çoğunlukla kent merkezinde olduğu İzmir için olası bir depremin büyük oranda can ve mal kaybına neden olduğuyla ilgili uyardı. İzmir'de doğrudan kent merkezinden geçen ve 7 şiddetinde depreme neden olacak potansiyelde 17 fay olduğunu söyleyen Nasır, bölgenin deprem riskinin en yüksek bölgeler arasında bulunduğunu kaydetti.

'GELECEK PLANLANMALI'

"Deprem riskiyle yaşadığımızı unutmayalım, önlem için geç kalmayalım" diye konuşan Nasır, "İzmir'in nüfusunun 3 milyon olduğu 1998 yılında, Birleşmiş Milletlerin başlattığı RADIUS (Kentsel Alanların Deprem Felaketlerine karşı incelenmesi için Risk Değerlendirme Araçları) projesinde dünyada 9 kentten biri olarak seçilen İzmir için hazırlanan deprem master planının 1999 yılındaki raporuna göre olası bir deprem senaryosunda 1 milyon 400 bin kişinin evsiz kalacağı belirtiliyor" dedi.

Nüfusu yaklaşık 4.5 milyon olan İzmir'de bu rakamların güncellenmesiyle ortaya çıkacak senaryonun tahminlerin bile üzerinde korkutucu rakamlar meydana getireceğini söyleyen Necip Nasır, "İzmir, 1999'da dünyada 9 kentten biri ve Türkiye'de ilk deprem master planı yapılmış il olmasına rağmen geçen 20 yılda yöneticileri tarafından geleceğini planlamamış bir şehir durumundadır. Büyükşehir imar yönetmeliği olmayan İzmir'de olası bir depremde oluşacak sonuçları düşünmek bile istemiyorum" ifadelerini kullandı.

'DESTEĞE HAZIRIZ'

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, yüzde 65'i kaçak ve gecekondulardan meydana gelen geri kalan yüzde 35'in yarıya yakını deprem yönetmeliğine aykırı olan yapılardan meydana gelen İzmir'de sağlıklı konut oranının sadece yüzde 20 olduğunu söyledi.

Nasır, "Mevcut yapılarda yaklaşık yüzde 20 oranında sağlıklı konuta sahip olan birinci derece deprem bölgesi üzerinde yer alan İzmir'in büyük oranda kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor. Aslında deprem öldürmez, öldüren plansızlık ve mühendislik denetiminden yoksun kontrolsüz yapılmış yapılardır. Büyükşehir, 'İzmir'e toz kondurmuyoruz' diyerek elde çöp torbası, sadece yüzde 20 sağlıklı konuta sahip, yıkık dökük çarpık kentleşmenin olduğu, alt yapısı tamamlanmamış sokaklarda dolaşarak zaman kaybedeceğine o işi görevleri gereği temizlik işleri personelleri yapmalıdır. Yetkililer acil şekilde İzmir'in planlarını tamamlayarak, sosyal donatı alanları ile ada bazlı çözümler üretip, şehrin yapı stokunu acil şekilde kentsel dönüşüm ile yenileme çalışmalarını başlatmalıdırlar. Yapılacak çalışmalarda hükümeti ilgilendiren konularda biz iktidar milletvekilleri olarak üzerimize düşen desteği vermeye hazırız" açıklamasında bulundu.


Geri Dön