25 / 04 / 2024

Nef'in hedefi 3D yazıcıyla ev yapmak!

Nef'in hedefi 3D yazıcıyla ev yapmak!

Nef'in gayrimenkulde yeni hedefi  3D yazıcı ile ev yapmak. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Hedefimiz bu yılın üçüncü çeyreğinde 3D yazıcı ile ev yapmaya başlamak" dedi.



Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, 3D yazıcılarla yapı elemanları üretmeye başlayacaklarını, bunun ilk örneğini yılın ikinci çeyreğinde öğrenci yurtlarının tavanlarının yapımında hayata geçireceklerini söylüyor.

 
Ekonomist Dergisi'nden Fatoş Bozkuş'un haberine göre; 2010 yılında kurulan Nef, bugüne kadar 30'un üzerinde proje geliştirdi ve 10 binden fazla konut teslim etti. Tüm projelerinde metrekarelerle değil, santimetrekarelerle çalışarak, ince düşünülmüş yaşam alanları tasarlamayı amaçlayan bir şirket olarak yola çıktıklarını söyleyen NefYönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, şu an dünyanın en iyi 10 mimarlık firmasından 4'ü ve ödüllü 20 tasarımcısından 12'si ile aynı anda çalıştıklarının altını çiziyor.

10 yıl içinde ABD ve Avrupa'nın 10 metropolünde yer almayı hedeflediklerini belirten Timur, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası olan EBRD ile ortak öğrenci yurdu ve projeler geliştirmek için ortak bir şirket kurduklarını da hatırlatıyor.-Şirketin hedefi bu yılın üçüncü çeyreğinde 3D yazıcı ile ev yapmaya başlamak. 3D yazıcılarla yapı elemanları üretmeye başlayacak olan şirket, bunun ilk örneğini yılın ikinci çeyreğinde öğrenci yurtlarının tavanlarının yapımında hayata geçirecek.

Toplumdan aldığımızı topluma vermek inancıyla kurdukları Nef Vakfı aracılığıyla hayatları güzelleştirmek için de çalıştıklarının üzerinde duran Timur, sorularımızı şöyle cevapladı.


2010 yılında şirketinizi kurarken, Nef markasını nasıl konumladınız?

Biz 2010’da Nef'i kurarken kendimize şu sözü verdik: Dokunduğumuz her yere yeni bir nefes vermek... Bu yolda her zaman aşkı temel aldık. Hayattan aldığımızı, aşkla hayata geri vermeye odaklandık. Değişen dünyaya uyum sağlamak istiyorsak, her şeyden önce değişmeyen değerleri korumamız gerektiğine inandık, insanlar için "ev"ler yaratırken, şehirlerimizin de doğal, kültürel yapısını koruduk, yaşadığımız alanları aşk ile güzelleştirdik. Kısacası, önce insan diyoruz ve insanın hayata dair beklentilerine, ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu bakış açısıyla çıktığımız yolda 2014 yılından bu yana sektörün en hızlı ve en çok satış yapan şirketiyiz. Kuruluşumuzun dördüncü yılında, cumhuriyet tarihinde milyar lira ciroya ulaşan ilk firma olmayı başardık.

Nef bugün hangi marka değerleriyle anılıyor?

Açıkçası önce şeffaf bir şirket olduğumuzu vurgulamak isterim. Halka açık bir şirket olmadığımız halde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yapmayı sürdürüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşları ile


oldukça yakın temastayız, hatta önceki hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR tarafından kredi notumuz iki basamak birden yükseltildi, A+ oldu, sektörümüzün ulaştığı en yüksek seviyeye çıktı. PWC, KPMG bizi denetliyor. Bilançomuzu da resmi olarak her dönem açıklamaya devam ediyoruz. Bilançomuzda likit seviyemizin de oldukça yüksek olduğunu görmüşsünüzdür. Tüm bunların yanında devletlerin ortak olduğu Avrupa imar ve Kalkınma Bankası EBRD ile Türkiye'de ve Avrupa'da proje geliştirmek için ortak şirket kurduk ve proje geliştirmeye başladık biliyorsunuz. Ayrıca FİBA Holding ve İŞ GYO da bizim iş ortaklarımız arasında, itibarlı iş ortaklıklarının yanında, Galatasaray. FC Barcelona gibi önemli sponsorluk anlaşmalarımız da bulunuyor. Bunun dışında Nef olarak evet teknolojiğiz, evet inovatifiz ama aynı zamanda özgürleştirici ve samimiyiz. Nef'in felsefesinde özgürleştirme var. Bu çizdiğim tabloyu, sorunuza cevap olarak herhalde şöyle özetlemek yanlış olmaz: Özgür, global, stratejik, şeffaf, teknolojik, inovatif, likit, itibarlı, güçlü.

 

Markanın bugünkü konumuyla ilgili bilgi verir misiniz? En güçlü olduğunuz ürün ve segmentler hangileri, neden?

Biz Nef olarak iki ayrı segmentte konut üretimi, öğrenci rezidansları ve gelecekte asıl anlamını bulacak foldları geliştiriyoruz. Biz Nef Yalıkavak'ı devreye alana kadar, hep ulaşılabilir lüks felsfesi ile hareket ettik ve en iyi konutu en iyi fiyatla tüketiciyle buluşturduk. Teslim sonrası memnuniyet oranımızın yüzde 94 olması bu anlamda güçlü olduğumuzu ortaya koyuyor olsa gerek. Ayrıca son 3 yılda teslim ettiğimiz 17 projede doluluk oranı da yüzde 94. Bunun da iyi işler yaptığımız açısından önemli bir veri olduğunu düşünüyorum. Ürettiğimiz konutların yüzde 60'a yakınını müşterilerimizin tavsiyesi üzerine gerçekleştiriyoruz. Bu sayede aslında son 4 yıldır ciro ve satış adedi bazında sektör lideriyiz. 2017'yi de 1.5 milyar ile kapattık.

Bu sene hedefimiz 1.9 milyarTL. ilk 5 ayımıza baktığımızda ciromuz 900 milyonTLye yaklaştı. Bütçelerimize paralel ilerliyoruz. Satış gücümüz oldukça yüksek. Satış gücümüzü müşterilerimizin memnuniyeti perçinliyor. Memnuniyeti oluşturan alt sebeplere baktığımızda inovatif hamlelerimizden bahsetmem gerek. Nitekim biz 24 odalı ev konsepti Foldhome/Foldoffice ile Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza attık aslında. 1+1 alan birisinin neden 5 bin metrekare evi olmasın dedik ve bu ürünümüzle şimdi global arenada önemli işlere imza atacağız.

 

2017'de şirket olarak ne tür yatırımlar yaptınız? 2018 ve sonrası için planlarınız neler?

2017'de Nef Bahçelievler, Nef Sancaktepe, Nef Basınekspress, Nef Çekmeköy, NefYalıkavak projelerimizi devreye aldık. Bu sene ise Nef Gölköy, Nef Kandilli projelerimizin satışına başladık. Ayrıca şimdi Gaziosmanpaşa'da bir projeye daha başlayacağız.

Bu yıl hedefimiz geçen seneki 1,5 milyarTL satış ciromuzu 1,9 milyarTLye ulaştırmak, ilk 5 ay performansımız hedeflerimizle örtüşüyor. Nitekim yaklaşık 900 milyon TLlik satış gerçekleştirdik.

 

Rekabet yoğun bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz. Markanızı güçlü kılmak ve diğer şirketlerden ayrıştırmak adına neler yapıyorsunuz?

Konut ve inşaat sektörüne baktığımızda, 120 yıldır aynı iş modellerinin hakim olduğunu görüyoruz. Bizi ayrıştıran nokta sanırım burada. Biz 3 yıl önce kendi içimizde Ar-Ge ekibimizi oluşturduk. Teknolojinin gayrimenkul sektörüne entegre olmasını hedefledik. Birçok teknoloji firması ile bir araya geldik, birlikte yenilikçi iş modelleri geliştirdik. Şu sıralar HollandalI bir firma ile görüşmelerimiz sürüyor.

Hedefimiz bu yılın üçüncü çeyreğinde 3D yazıcı ile ev yapmaya başlamak. Nasıl bir dönüşüm yaratacaksınız derseniz; 3D yazıcılarla yapı elemanları üretmeye başlayacağız. Bunun ilk örneğini yılın ikinci çeyreğinde öğrenci yurtlarının tavanlarının yapımında hayata geçireceğiz.


Yenilenebilir enerji alanında önemli çalışmalar yapıyoruz. Yapı elemanları enerji üreten unsurlara dönüşüyor. Cephe elemanı gibi dekoratif bir alan aynı zamanda güneş paneli haline gelmiş durumda. Bu konuda İspanyol bir firma ile çalışıyoruz. Basın Ekspreste yer alan projemizde bunun ilk uygulamasını hayata geçiriyoruz.

İletişim konusunda da nasıl bir yol izlediniz ve izleyeceksiniz? Bu konudaki stratejiniz ve bütçenizle ilgili bilgi verir misiniz?

iletişim konusunu aslında en başta değindiğim üzere şeffaflık üzerine kurduk. Tamamen halka açılmış bir şirket gibi bilançomuzu, hedeflerimizi Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden paylaşıyoruz. İtibarlı iş ortakları ile gerçekleştirdiğimiz projeler, yaptığımız sponsorluk anlaşmaları iletişimde de güçlü şekilde bir ilerleme isteğimizden kaynaklanıyor.

Biz 7 yılda Türkiye'de yazdığımız güzel hikayenin benzerini globalde de yazmak için Nef Global'i kurduk. 4 kişilik core ekibimiz arazi geliştirmek üzere Avrupa'nın önde gelen metropollerinde çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Öte yandan global hedeflerimize ulaşmak için biliyorsunuz Avrupa'da en fazla taraftarı olan Türk takımı Galatasaray'a ana sponsor olduk. Akabinde de dünyada en fazla taraftara sahip FC Barcelona'nın resmi sponsoru ve tek gayrimenkul sponsoru olduk.

Markanızı geleceğe güçlü taşımak adına bundan sonra yapmayı planladığınız çalışma ve yatırımlar neler?

Global lansmanına hazırlandığımız inovasyonlarımızla geleceğe sağlam adımlarla ilerleme hedefimiz var. Ar-Ge ekibimizi oluşturmamız, Jlef Global'i kurmamız, anlaştığımız etkili sponsorluklar ve foldlarımız • bu hedefimiz birer parçası. Daha öncede kısaca bahsettiğim gibi biz Avrupa ve Amerika'daki metropollerde proje geliştirmek için halihazırda lokal geliştiricilerle potansiyel görüşmeler gerçekleştiriyoruz.


Geri Dön