19 / 04 / 2024

Nepstadion Stadyumu yeniden inşa ediliyor!

Nepstadion Stadyumu yeniden inşa ediliyor!

UEFA Avrupa 2020 için hazırlıklar hız kesmeden devam ediyor. Zor, farklı tasarımıyla yeniden inşa edilen Népstadion Stadyumu Doka’nın mühendislik bilgisi ile ilerliyor..



UEFA Euro 2020 maçlarına ev sahipliği yapacak 12 şehirden biri olan Budapeşte’de hazırlıklar hız kesmeden sürüyor. 100’e yakın mühendis ve binlerce işçinin çalıştığı Puskás Ferenc Stadyumu'nun yeniden inşası Doka sistemleri ile devam ediyor. Tamamlandığında 210 bin metrekare alana ve 67 binin üzerinde izleyici kapasitesine ulaşması planlanan stadyumun inşası için, Doka MF240 ve Top 50 sistemleri kullanılıyor.


Macaristan’da eski adıyla Népstadion (Halk Stadyumu) olarak bilinen Puskás Ferenc Stadyumu’nun yeniden inşası, ülkenin şu an devam etmekte olan en büyük projelerden biri olma özelliğini taşıyor. 2019'da tamamlanacak olan stadyum, 51 metre yüksekliğe ve 316 metre uzunluğa sahip olacak şekilde dizayn edildi. Modern stadyumda, multimedya projeksiyonlarını ekranda gösteren şeffaf bir dış mekan ekranı, üç seyirci standı ve çalışmalar bittiğinde bir adet de spor müzesi olacak. Yapının iç kısmında ise toplamda 200 bin metrekare taban alanlı çok sayıda spor tesisi, 150 odalı bir otel, 80 kişilik bir konferans merkezi ve 15 adet kapalı spor tesisine yer verilecek. Bu projede toplamda 127 bin metreküp beton gerekli olacak. Bu büyük projenin yapımını üstlenen 3 inşaat şirketi de tecrübesi, sağladığı mühendislik çözümleriyle, hızlı ve güvenli çözüm ortağı olarak Doka’yı tercih etti.

Nepstadion Stadyumu yeniden inşa ediliyor!

Değişken geometrili pilonların inşasında Doka tecrübesi

Bu projenin en çarpıcı özelliği, değişken geometriye sahip 38 adet pilonun sahip olması olan stadyumda pilonlar 45 metre yüksekliğe ulaşacak. Aynı zamanda benzersiz çelik çatı için destekleyici bir iskelet oluşturacak. West Hungria Bau (WHB) Kft. şirketinin Proje Müdürü János Karakas projeyle ilgili verdiği bilgilerde, “Planlama aşaması esnasında Népstadion’un benzersiz özellikteki unsurlarının korunması çok önemli bir husus olmuştur. Buna göre, projenin en ayırt edici özelliği, 45 m yüksekliğinde olan ve aynı zamanda benzersiz çelik çatı için destekleyici yapı olarak işlev gören 38 adet pilondur. Neyse ki bu herhangi bir problem anlamına gelmedi, çünkü üç inşaat şirketi de, Doka sistemlerini ve hizmetlerini kullanmaktadır” dedi.

Ayrıca Karakas, güvenlik ve sıvasız beton kalitesi ile ilgili olarak müşterinin yüksek gereksinimlerini yerine getirmek amacıyla pilonları inşa etmek için Top 50 geniş yüzeyli kalıp ile kombinasyon içerisinde 300 platform Doka MF 240 tırmanma kalıp yapısı kullanıldığını söyledi.

MF 240 tırmanır kalıp, geniş çapta farklı gereksinimlere mükemmel esneklikle uyum sağlayarak herhangi bir şeklin yapıları ve eğim açısı için kullanılabiliyor. Yüksek yük taşıma kapasitesi (tırmanma dirseği başına 50 kN) ve kalıp yapısı ve iskele için geniş +15 derecelik eğim ayarlama aralığı, sistemin en mükemmel özellikleri arasındadır. 2.40 metre genişliğindeki platformlar ve tamamen kapalı platform sistemi, hızlı ve güvenli çalışma için bol miktarda alan sunuyor.

Projede 7 metre yüksekliğindeki döşemeler ise, yük taşıyıcı kule Staxo 40 ile kombine edilmiş Eurex 20 kat payandaları tarafından desteklenecek. Yük taşıyı kule Staxo 40 döşeme sistemi, her türlü inşaat projesine son derece kolay adapte edilebilmesi ve kolay kullanımı ile ön plana çıkmaktadır. Kolay kullanım, kapa yapıda  verimliliğe ve güvenli imalata olanak sağlamaktadır. 


 


Geri Dön