18 / 04 / 2024

Nicolas Sarkozy ile Dimitri Medvedev İGDAŞ için kapışacak

Nicolas Sarkozy ile Dimitri Medvedev İGDAŞ için kapışacak

Satışa çıkarılan İGDAŞ, ilginç bir kapışmaya sahne olacak



Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde dünyanın gözü önünde restleşen Sarkozy ile Medvedev'in yolları bu kez İGDAŞ ihalesinde kesişecek

Washington'da gerçekleşen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde dünyanın gözü önünde restleşen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in yolları bu kez İGDAŞ ihalesinde kesişecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satış masasına koyduğu İGDAŞ'a dünya devleri ilgi gösterirken, en ilginç kapışmanın, İGDAŞ'a talip olduğunu duyuran Fransız gaz şirketi ile Rus şirketi Gazprom arasında yaşanması bekleniyor.  Her iki talibin de devlet şirketi olması nedeniyle Sarkozy ve Medvedev'in ismi, İGDAŞ pazarlığında da öne çıkacak. İGDAŞ'ın satışıyla ilgilendiğini duyuran şirketlerden Rus enerji devi Gazprom ile Fransız Gaz de France'ın öne çıkması da rekabetin iki ülke arasında yaşanacağını gösteriyor.

SATIŞ YÖNTEMİ 3 AY İÇİNDE BELLİ OLACAK
Her iki şirketi karşı karşıya getirecek buluşmanın 3 ay içinde netleşmesi bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın verdiği bilgiye göre İGDAŞ'ın özelleştirme metodunun halka arz mı blok satış mı olacağı üç ay içinde belli olacak. İhale ise 2010  sonuna kadar yapılacak. Topbaş, İGDAŞ ve İDO özelleştirmelerinin ajandalarında ilk sırada yer aldığını belirterek "İGDAŞ'ın 4.2 milyon abonesi var. İGDAŞ yatırımlarının yüzde 95'ini tamamladı ve çok yeni bir altyapıya sahip. İGDAŞ'tan iyi para bekliyoruz. İyi para bulmazsak satmayız, satmak zorunda değiliz" dedi. Topbaş "Bu yıl sonuna kadar İGDAŞ'ta ihaleye çıkmış oluruz" diye konuştu.

İGDAŞ'ın satış geliri metroya
Kadir Topbaş, İGDAŞ'ın satışından  ne kadarlık gelir beklediklerini söylemezken, gelecek kaynağı başta metro olmak üzere ulaşım  yatırımlarında kullanacaklarını belirtti. Belediyenin 2010 bütçesinin 17.9 milyar TL, yatırım miktarının 7.1 milyar TL, borcunun ise 7 milyar TL olduğunu söyleyen Topbaş "Ancak bunlar 2028'e kadar yayılan uzun vadelerdeki borçlar" dedi. Topbaş metro için bugüne kadar 6.3 milyar dolar yatırım planlandığını, bunun 3 milyar dolarlık kısmının yapıldığını söyledi.

Üçüncü köprünün yeri 1 ay içinde netleşecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üçüncü köprünün yeri konusunda bir ay içinde karar verileceğini belirterek, Ulaştırma Bakanlığı'nın Yap-İşlet (Yİ) modeliyle  ihale düzenleyeceğini söyledi. Topbaş, "3. Boğaz köprüsü yapılacak... Çalışmalar son aşamaya geldi, şu anda iki nokta belirlendi bir ay içinde karar verilecek ve ilan edilecek. Yap-İşlet modeli olarak düzenlenecek, Ulaştırma Bakanlığı o şekilde bir ihaleye çıkacak"  dedi. İstanbul'un 14 milyonluk nüfusunun ve şehirdeki hareketliliğin yeni bir köprüyü gerektirdiğini vurgulayan Topbaş "Bütün mesele  doğru yerde ve doğru yapılar yapmak. Şu endişeleri dile getiriyorlar bu köprüler kuzeye doğru genişlemeyi ve orman alanlarını  tahribatını tetikleyecek ancak elinizde şehrin imar yasaları, şehrin anayasası, imar planları var, eğer bu kararları  uygulayamıyorsanız, köprü yapmasanız bile bazı yerler zaten tahrip olur" dedi.
Star


Geri Dön