26 / 04 / 2024

Nizameddin Aşa: Konut köpüğü inmeye başladı!

Nizameddin Aşa: Konut köpüğü inmeye başladı!

Temmuz'daki çöküşten sonra konut satışları Ağustos'ta hafif arttı. Temmuz'da başlayan yeni konut fiyatlarındaki düşüş Ağustos'ta da sürdü. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, köpüğün inmeye başladığını belirtti.



Ağustos 2016 dönemine ilişkin konut satış verileri açıklandı. Türkiye genelinde konut satışları söz konusu ayda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 oranında artarak 114 bin 751 oldu. Böylece Haziran'da başlayan ve Temmuz'da ağırlaşan konut pazarındaki gerileme durdu. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayında konut satışları yüzde 15.8 ve Haziran'da yüzde 4 oranında düşmüştü. 


İKİNCİ EL ETKİSİ 


Toplam konut satışlarında toparlanma yüzde 2'de kalırken, ipotekli yani kredili konut satışlarındaki artış yüzde 1.2'de kaldı. ilk defa satılan konut sayısı yüzde 1.1 artarak 53 bin 784 olurken, ikinci el konut satışları yüzde 2.9 artışla 60 bin 967 oldu. Buna göre Ağustos'ta piyasayı ikinci el konut satışları hareketlendirdi. Yabancılara yapılan konut satışları düşüşü sürdürdü. Buna göre yabancıya satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak bin 512'de kaldı. Temmuz'daki gerileme yüzde 48.5, Haziran'da 31.6, Mayıs'ta 18.7, Nisan'da 14.4 ve Mart'ta 0.9 olmuştu. 


FİYATLAR GERİLİYOR 


Öte yandan Türkiye İş Bankası'nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre, yeni konut fiyatlarında Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.35 oranında azalış gerçekleşti. Yeni konut fiyatları Temmuz ayında da yüzde 0.29 gerilemişti. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa'ya son iki aydır yeni konut fiyatlarındaki gerilemenin nedenini sorduğumuzda, fiyat gerilemesinin markalı konutlarda yaşandığını söyledi.  Son 5 yıldır konut fiyatlarında bir balon olduğunu dile getirdiklerini hatırlatan Aşa'ya, "Konutta balon sönüyor mu?" diye sorduğumuzda bir miktar gevşeme yaşandığını için bunu "Köpükinmeye başladı" diye nitelemenin daha doğru olacağını kaydetti. Nizamettin Aşa, Temmuz'daki çöküşten sonra Ağustos'taki hafif artışta ise Emlak Konut ve GYODER tarafından düzenlenen kampanyalar ve bankaların konut faizlerini yüzde 1'in altına çekmesinin etkili olduğunu dile getirdi. 




Aydınlık Gazetesi


Geri Dön