25 / 04 / 2024

O ilçede hak sahipleri 9 yıldır dönüşüm bekliyor!

O ilçede hak sahipleri 9 yıldır dönüşüm bekliyor!

Kadıköy Fikirtepe'de kentsel dönüşüm mağduru olan vatandaşlar, “Çürük binalarda yaşıyoruz. Gidecek yerimiz yok. Ölmek istemiyoruz!” açıklamasında bulundu. 9 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesinde müteahhitler sözlerini tutmayınca on binlerce ev sahibi perişan oldu.



Kadıköy Fikirtepe'de hak sahipleri 9 yıldır kentsel dönüşüm bekliyor. Bölgede kentsel dönüşüm mağduru olan vatandaşlar, “Çürük binalarda yaşıyoruz. Gidecek yerimiz yok. Ölmek istemiyoruz!” açıklamasında bulundu. 9 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesinde müteahhitler sözlerini tutmayınca on binlerce ev sahibi perişan oldu.

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Rahmi Turan, bugünkü köşesinde Kadıköy Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm sorununu ve mağdurların çağrısını kaleme aldı. 

İşte Rahmi Turan'ın 'İmdaat! Ölmek istemiyoruz!' başlıklı yazısı...

“Kentsel Dönüşüm” adı verilen tiyatrodaki “Fikirtepe faciası” tüm Türkiye'de oynanan depreme hazırlık trajedilerinin tipik bir örneğidir. On binlerce insan, sözünü tutmayan müteahhitlerin kurbanı olmuş durumda! Fikirtepe mağdurlarından yürek parçalayan mesajlar geliyor:

“Çürük binalarda yaşıyoruz. Gidecek yerimiz yok. Ölmek istemiyoruz!” Izdırap çığlıkları gibi yağan bu mesajlar “Ne olur sesimizi duyurun!” cümlesiyle bitiyor. Kısacası çaresiz vatandaşlar “İmdaaat!” diyorlar. Devlet artık onları unutmuş gibi… İlgisiz ve sessiz!

★★★

Kadıköy Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüm Projesine 9 yıl önce başlandı. Güya depreme dayanıklı sağlam binalar yapılacaktı. Ancak müteahhitler verdiği sözleri tutmadı ve devlet de seyirci kalınca on binlerce kişi perişan oldu.

Çürük çarık binalarda çaresizlik içinde oturan Fikirtepe'liler,  İzmir  depreminde yaşanan facialardan sonra “Lütfen yardım edin!” diye başvurmadık kapı bırakmadılar, ama sonuç sıfır! Can derdine düşen Fikirtepe halkı, bu yetmiyormuş gibi bir de evlerine dadanan hırsızlarla uğraşmaya başladı. Boş evleri gözüne kesen ahlâksızlar, kapıları, pencereleri, muslukları, su saatlerini, elektrik kablolarını, kısacası para edecek ne varsa söküp götürüyorlar

★★★

Kadıköy Fikirtepe'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Evlerin bazıları boşaltılmış durumda ama maddi imkânı olmayanlar, gidecek yeri bulunmayanlar, kolonları çatlamış binalarda umutsuz ve çaresiz bir şekilde oturmaya devam ediyor. Beklenen İstanbul depremi gerçekleştiği takdirde bu binaların hepsi yerle bir olacak ve korkunç bir insanlık faciası yaşanacak! Devlet göz göre göre bu felakete nasıl duyarsız kalabilir? Bakanlık nerede? Belediyeler nerede? Ara da bul!

★★★

Fikirtepe'de oturan yurttaşların çığlıklarını iktidar sessiz kaldı ama muhalefet duydu. CHP Sağlık Politikaları Genel Başkan Danışmanı Coşkun Bel:

“Fikirtepe'yi adım adım dolaşıp, çok sayıda vatandaşla konuştum. Burada bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Fikirtepe'de yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aittir. Bakanlıktan şu ana kadar bir ses çıkmadı. Deprem olduktan, canlar yitirildikten sonra mı harekete geçecekler?” dedi. Coşkun Bel, CHP olarak Fikirtepe'lilerin sorunlarını hassasiyetle takip edip, gerekli önlemleri aldırmaya çalışacaklarını belirtti. Tehlike “Geliyorum!” diye uyarırken, iktidarın vurdumduymazlığı çok acıdır!

Akif Hamzaçebi Fikirtepe mağdurlarıyla bir araya geldi!

Fikirtepe yeni imar planına kavuşuyor!


Geri Dön