27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! O paralar iade ediliyor!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! O paralar iade ediliyor!

Türkiye'nin en geniş kitlesini ilgilendiren emlak vergisi, 2020 yılında en çok merak edilen konulardan biri oldu. Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen ödeme yapan birçok kişi ödediği paraları geri alabilecek.



Türkiye'nin en geniş kitlesini ilgilendiren emlak vergisi 2020 yılında en çok merak edilen konulardan biri oldu. Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; bazı gayrimenkul sahipleri emlak vergisi paralarını geri alabilecek.

Birçok mülk sahibi kimlerin emlak vergisini ödeyeceğini, kimlerin muaf olduğunu bilmiyor. Bazı kişiler emlak vergisinden muaf olduğu halde ödemeye devam ediyor. Emlak vergisinden muaf olduğu halde ödeme yapan vatandaşlar ödediği paraları geri alabilecek. 

Buna göre hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimler emlak vergisi ödemiyor. Ayrıca  hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor.  Engelli, gazi, dul ve yetimler de başka geliri olsa dahi emlak vergisi ödemiyor.

Engelli emekli vatandaşlar çalışsa da vergi ödemekten muaf.  Eğer hak sahibi olmanıza rağmen emlak vergisi ödemişseniz belediyelere başvurarak, ödediğiniz paraları 5 yıla kadar geri  alabilirsiniz.

Aynı evde iki kişinin hissesi varsa ne oluyor?  

200 metrekarelik evde emeklinin yanı sıra başkasının da hissesi varsa diğer hak sahipleri de hisse oranı kadar vergiden muaf oluyor. 

Vergi muafiyetinden sadece Türkiye'de Sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor.  Yurt dışında emekli olanlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor. 

Vergi istisnası için söz konusu evde oturma zorunluluğu da bulunmuyor. Bu evi kiraya veren vatandaşlar da muafiyetten yararlanabiliyor. Ancak evlerini kiraya veren vatandaşlar kira vergisi vermek zorunda.

Ölüm maaşı alanlar da yararlanıyor 

Bankalarındaki hesaplardan gelir elde eden emekliler de emlak vergisi ödemiyor. Bu durumda eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekli vatandaşlar da muafiyetten yararlanabiliyor.

Ödemeler nereden yapılır? 

Emlak vergisi ödemesi yapan vatandaşlar ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartıyla ödeme yapıyorlar. 

Vergiler neye göre belirlenir? 

Her taşınmazın emlak değeri farklı olup, konut veya dükkanın konumuna göre emlak vergisinin miktarı değişebiliyor. 

Başvuru şartları neler? 

Arsası ve iş yeri olan emekliler emlak vergi muafından yararlanamıyor. Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler. Hem kendisinin hem de eşinin evi olan emekli emlak vergisi ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor. Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayan emekliler diğer şartları yerine getirmesi halinde sonraki yıl başvuru yaparak muafiyetten yararlanabilirler. Kısaca 2019 yılı içinde emekli olanlar 2020 yılında emlak vergisi ödemeyecek.

Emlak vergisini kimler ödemiyor?


Geri Dön