29 / 03 / 2024

2019 Ocak ayında üretilen çimentonun yüzde 23,6’sı ihraç edildi!

2019 Ocak ayında üretilen çimentonun yüzde 23,6’sı ihraç edildi!

Türkiye ekonomisinin lokomotifi çimento sektörünün 2019 Ocak verilerine göre; toplam ihracatta yüzde 108’lik artış yaşanırken, üretilen çimentonun yüzde 23,6’sı ihracata konu oldu...



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından Çimento Sektörü 2019 Ocak ayı verileri açıklandı. 2018'in ilk aylarında mevsim normallerinin üstünde sıcak bir kış geçirilmesiyle, geçen yılın Ocak'ta satışlar beklenenden fazla artış göstermişti. Hem mevsimselliğin getirdiği bu durum hem de geçen yılın son 5 ayındaki küçülmenin etkisiyle, çimento iç satışlarındaki daralma devam etti. Bölgesel bazda iç satışlarda daralmanın en az olduğu bölge Güney Doğu Anadolu oldu.

TUİK verilerine göre, Ocak'ta sektörün klinker ve çimento ihracatında ton bazında yüzde 108 oranında artış yaşandı. Değer bazında ise yüzde 89’luk büyüme gerçekleştiren sektörün Ocak ihracat geliri 64 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak ayında, çimento ve klinker ihracatının en çok arttığı ülke ABD olurken; bu ülkeyi Kamerun ve Gine izledi. İhracat oranlarının yükseldiği diğer pazarlar arasında da İsrail, Fildişi Sahili ve Gana yer aldı.


Geri Dön