25 / 04 / 2024

Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesi mecliste!

Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesi mecliste!

Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesine ilişkin soru önergesi verdi. Sındır, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan “Ödemiş-Kiraz Demiryolu” ile ilgili sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu.

Sındır, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Demiryolları bölgelerin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesinde büyük katkı sağlamaktadır. Yolcu ve yük taşımacılığı için en rahat ve en ucuz yoldur demiryolu. Ülkelerin sahip olduğu demiryolu ağlarının genişliği, o ülkenin gelişmişliği ile paralellik göstermektedir. Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında şehirlerin gelişmesi, ekonominin canlanması için demiryolu yatırımlarına önem verilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti döneminde sahip olunan kısıtlı imkanlara rağmen demiryolları yatırımları yapılmış ve tamamlamıştır. Günümüzde ise demiryollarının işlevi daha da artmasına karşın, ülkemizde gerekli yatırımlar yapılmamaktadır. Küçük Menderes Havzası verimli toprakları ve ürün çeşitliliği ile İzmir’in önemli üretim merkezlerinden biridir.  İzmir  Ödemiş arasında yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu aktif olarak kullanılmakta ve bölgenin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Demiryolu ağının Ödemiş’e komşu olan Kiraz ilçesine kadar uzatılması, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bölgeye demiryolunun ulaşması Kiraz'da yeni iş kollarının oluşmasına, yatırımların artmasına ve bölgenin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracaktır. Uzun yıllardır bölge halkının hayali olan Ödemiş - Kiraz Demiryolu, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına alınmıştır. 2018E01-23372 Proje No'lu "Ödemiş Kiraz Demiryolu” yatırımı, 2018-2025 yılları arasında 589.246.000 TL'lik bütçe ile 30 km olarak planlanmıştır. 2011 yılında ilk etüt proje müşavirlik ihalesi yapılmış olmasına rağmen 2021 yılına kadar proje ile ilgili herhangi bir harcama yapılmadığı görülmektedir. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında proje için “sembolik” bile denilemeyecek kadar az bir miktar olan 1.000 TL bütçe ayrılmıştır. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nce 2018-2025 yılları arasında tamamlanması planlanan “Ödemiş- Kiraz Demiryolu” yatırımlarının bitirilmesi ile ilgili endişelerin giderilmesi adına, aşağıda yer alan sorularımın yanıtlanmasını saygıyla dilerim.''

Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesi mecliste!

CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları: 

1. İlk adımları 2011 yılında atılan Ödemiş- Kiraz Demiryolu projesinde geçen on yılda proje hangi aşamaya gelmiştir?

2. Projenin başlangıcındaki hedefler nelerdir? 2021 yılı itibari ile bu hedeflerin ne kadarına ulaşılmıştır? 2025 yılı için proje hedefleri revize edilmiş midir?

3. Proje sonuçlandığında yıllık ne kadar yolcu ve yük taşınması planlanmaktadır? Proje ile hedeflenen ekonomik gelir beklentisi nedir?

4. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yatırım Programında yer aldığı şekliyle 2018-2025 yılları arasında tamamlanması planlanan projede ilk 3 yıllık sürecin geçmesine rağmen, proje toplam tutarı neredeyse hiç harcanmamıştır. Geri kalan sürede projeye ayrılan toplam 589.246.000 TL'lik tutar harcanarak, proje tamamlanabilecek midir?

5. Projenin geçiş güzergâhı ve duraklar ile ilgili çalışmalar yapılmış mıdır? Projeyle ilgili kamulaştırılması gerekli alanları belirlenmiş midir? Kamulaştırma bedellerinin ne zaman ödenmesi planlanmaktadır?

6. Proje bölgede bulunan tarım arazilerine zarar vermekte midir? Bununla ilgili bir hesaplama yapılmış mıdır?Toprak Koruma Kurulu ve ÇED Raporu ile ilgili gerekli izin süreçleri başlamış mıdır?

7. Bugüne kadar projede herhangi bir faaliyette bulunulmadığı düşünüldüğünde, proje henüz başlangıç aşamasındadır. Geriye kalan 4 yıllık sürede 30 km olarak planlanan Ödemiş- Kiraz Demiryolunun, her yıl ne kadarını yapmayı planlıyorsunuz?

8. 2021 yılında projede yapılması planlanan 1.000 TL'lik harcama ile projenin ne kadarlık  kısmının tamamlanması beklenmektedir? 2021 yılı sonunda projenin yüzde kaçı bitmiş olacaktır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön