28 / 03 / 2024

ODTÜ Tüneli'ne yürütmeyi durdurma kararı!

ODTÜ Tüneli'ne yürütmeyi durdurma kararı!

Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi yönetiminin Bilkent Şehir Hastanesi'ne ulaşımın sağlanması amacıyla 2017'de yapım protokolünü imzaladığı ODTÜ Tüneli Projesi durduruldu.



Ortadoğu Teknik Üniversitesi Tüneli projesi mahkeme tarafından durduruldu. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre,  Şehir Plancıları Odası (ŞPO)  Ankara  Şubesi'nin açmış olduğu davayla 16. İdaresi Mahkemesi Tünel Projesi'ne yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Şehir Plancıları Odası'ndan yapılan açıklamada, ODTÜ Tüneli'nin 736 metresinin Birinci Derece Doğal Sit Alanı içerisinden geçirilmesinin planlandığı bildirildi. 

Yapılan açıklamada, "Protokol kapsamında ise ODTÜ Tüneline dair güzergah değişikliği olduğu gibi kabul edilmiş, muğlak ifadeler kullanılarak üstte kazı yapılmaksızın yer altından geçmesi gerekliliğine dair kimi ifadelere yer verilmiştir. Ancak ODTÜ arazisini doğu-batı doğrultusunda kat edecek tünelin aç kapa yöntemiyle yapılabilmesine olanak veren imar planlarının değiştirilmesine yönelik bir ifade protokolde yer almamıştı" ifadeleri yer aldı.


Şehir Plancıları Odası'nın açıklamasında projenin bilimsellikten uzak olduğu belirtilerek, şöyle denildi:"Bu muğlak, bilimsel yaklaşımdan uzak anlayışın sonucunda bugün gelinen noktada şubemiz tarafından ODTÜ Tüneline yönelik plan değişikliği nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açılan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı'nın, Bakanlık yanında müdahil olduğu davada 16. İdare Mahkemesi tarafından işleminin planlama usul ve esasları ile imar mevzuatına aykırı olduğu, hukuka uyarlık bulunmadığı, telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkabileceği belirtilerek yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir."

Yapılan açıklamada ODTÜ’ye yapılmak istenen projelere ilişkin ardı ardına iptal ve yürütmeyi durdurma kararları verildiği bildirilerek, "Yöneticilerin bu hukuksuz kararlardan geri döneceği ve ekolojik alanları koruma yönünde adımlar atacağı umudunu taşıyoruz" ifadelerine yer verildi.


Geri Dön