20 / 04 / 2024

Öğrenci evlerine yabancı markajı!

Öğrenci evlerine yabancı markajı!

Erkanlı Grup, geçtiğimiz yıl Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Sakarya'da Univa Student Residence adıyla tapulu olarak satılan öğrenci evi projesini geliştirdi. Projeye yabancı yatırımcılar büyük ilgi gösterdi.




Erkanlı Grup, geçtiğimiz yıl Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Sakarya'da Univa Student Residence adıyla tapulu olarak satılan öğrenci evi projesini geliştirdi. Avrupa ve ABD'de yaygın olan bu sistemi tanıyan yabancı yatırımcılar Univa Student Residence'e büyük ilgi gösterdi. 



Giderek artan rekabet nedeniyle gayrimenkul sektöründe yeni yatırım enstrümanlarına ihtiyaç duyuluyor. Sektörde fark yaratmak üzere harekete geçen Erkanlı Gnıp, geçtiğimiz yıl Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Sakarya'da Univa Student Residence adıyla öğrenci evi projesini başlatmıştı. Proje, ABD'nin en büyük öğrenci evi işletme ve yatırım firması Asset Campus Housing işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Univa Öğrenci Evleri projesini diğerlerinden ayıran özellik, tapulu olarak satılması ve sekiz yıl gibi kısa dönemli amortisman süresi. Projelerinin sistemi tanıyan yabancı yatınmcılann büyük ilgisini çektiğini vurgulayan Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ile konuştuk: 


Türkiye'de tapulu olarak satılan öğrenci evi yapma fikri nasıl doğdu? 

Yatırımcılar amortisman süresi kısa yatırımlar istiyorlar. Türkiye'de yüksek öğretime kayıtlı 5,5 milyon öğrenci var. Dört yıllık üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı ise 3 milyonu buluyor. 

Buna karşın yurtların toplam kapasitesi 415 bin yatak ile sınırlı. Yurtların kapasiteleri öğrencilere yetmiyor. Bu gerçekten yola çıkarak ABD'nin öğrenci evleri konusunda lider firması olan Asset Campus Housing ile ortak bir şirket kurup bu alana yatınm planladık. 


Projeniz şu an hangi aşamada? 

30 bin m2 arsa üzerinde 60 bin m2'lik inşaat alanına 126 milyon TL'lik yatırımla 45 m2'lik öğrenci evleri yapılacak. 123 bin 500 TL'den satılan öğrenci evleri için banka kredisi almak mümkün. Toplam 2 bin 48 öğrencinin kalabileceği projemiz, 428 adet bağımsız birim ve 856 odadan oluşuyor. Ruhsat alınıp inşaat başladı. 3 bin ön talep almıştık. Ruhsatın çıkmasıyla bunun yansı satışa dönüştü. 2018 eğitim-öğretim yılına yetiştirmeyi planlıyoruz ama öne de alabiliriz.


Sistem nasıl işleyecek? 

Sakarya'da 123 bin 500 TL'den öğrenci evi yatırımı yapan yatırımcı, 15 yıl boyunca evlerin işletmesini Erkanlı Grup ve Asset Campus'a teslim edecek. 20l8'nin son çeyreğinde evlerin faaliyete geçmesiyle her ay düzenli kira alacak. 45 m2 ölçüsünde üç kişinin kalacağı odalar, öğrenci başına minimum 700 lira olarak ücretlendirilecek. Böylece toplam 2 bin 100 lira kira elde edilecek. Toplam gelirin yüzde 40'ı işletme için kesilecek ve yatırımcıya aylık bin 260 lira net gelir getirecek. Proje tamamlanıncaya kadar konut değerinin lansman fiyatına oranla ortalama yüzde 50 artması öngörülüyor. Böylece 15 yılda kiraların da yıllara göre arttığı üşünülünce yatırımın geri dönüş süresinin sekiz yılın altına inmesi bekleniyor. Sistemde yatırımcılar için kira garantisi bulunmuyor. 

 

Hangi yatırımcılardan talep geldi? 

Türkiye'de İstanbul, Ankara, Kocaeli,  İzmir  ve bazı Doğu Anadolu kentlerinden talep aldık. Ön taleplerimizin yansına yakını Dubai, Katar, Arap coğrafyası, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa'dan geldi. Bu Türkiye için bir rekor. Yabancılar sistemi iyi biliyorlar. O nedenle gönül rahatlığıyla alıyorlar. ABD'li ortağımızın verdiği güven de yabancılan etkiliyor. 


Yeni yatırımlar olacak mı? 

İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Maltepe'de, Kocaeli, Düzce, Ankara'da yeni yatırımlarımız olacak. 


Sektörde rekabet çok yoğun. Bu ortamda nasıl fark yaratacaksınız? 

İlk yapan her zaman markadır ve takip edilir. Yurt yatırımı yapmak isteyen yatırımcılardan oraların işletmesini yapma konusunda talepler alıyoruz. Bunu da değerlendireceğiz. 


Darbe girişimi sonrasında kapatılan öğrenci yurtlan sektörde nasıl bir ihtiyaç doğurdu? 

Biz bu süreçten önce yannm çalışmasına başlamıştık. O dönemde bile öğrencilerin kalacağı yerler ile öğrenci sayısı konusunda ciddi açık vardı. Bu süreç yatırımlarımızı biraz daha hızlandırabilir. 



Ekonomist 


Geri Dön