19 / 04 / 2024

Ön ödemeli gayrimenkul satışlarındaki sorunlar için kurulan Meclis Alt Komisyonu toplandı!

Ön ödemeli gayrimenkul satışlarındaki sorunlar için kurulan Meclis Alt Komisyonu toplandı!

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde yer alan Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu toplandı.



TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesindeki Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu toplandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli başkanlığında toplanan komisyonda sunum yapan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Erdinç Yılmaz, ön ödemeli konut teminine ilişkin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliğin iyi olduğunu, bunlar uygulanabilse sıkıntıların çoğunluğunun minimize edilebileceğini belirtti.

Bunun uygulanamadığını söyleyen Yılmaz, "Ön ödemeli gayrimenkul satış sözleşmelerini noterlerde yaptıramıyoruz. İlgili şirketler teminat yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı." diye konuştu.

Yılmaz, teminat olmadığı için ilgili şirketin, genellikle adi yazılı şekilde ya da gayri menkul satış vaadi şeklinde sözleşme yaptığını, bu şekildeki sözleşmenin istenilen korumayı sağlamadığını söyledi.

Ön ödemeli gayrimenkul satışlarındaki sorunlar için kurulan Meclis Alt Komisyonu toplandı!

Ön ödemeli satış sözleşmesinin muhakkak uygulatılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, bu yapılabilirse sorunun büyük kısmının bertaraf edilebileceğini belirtti.

Yılmaz, gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin de noterlerde tescil edilebilmesi durumunda bir yerin birden fazla kişiye satışının da engellenebileceğini söyledi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş, mahkeme süreçlerinde hakim ve savcıların eğitiminin önemli olduğunu, Adalet Akademisinde bu konulara ilişkin eğitimin düzenli olarak yapıldığını söyledi.

Taş, bu konudaki dolandırıcılık eyleminin hazırlıkta suç vasfı olarak değerlendirilmesindeki ve yargılamalarındaki eksikliklerin farkında olduklarını bildirerek, bunlara yönelik eğitim faaliyetlerini de arttıracaklarını belirtti.

Olağan kanun yolları dışında olağanüstü kanun yollarını da işlettiklerini belirten Taş, mağduriyetlerin giderilemediğine inandıklarında olağanüstü kanun yollarını da işleterek bir noktada Yargıtaya taşıyabileceklerini, bu noktada da yardıma hazır olduklarını söyledi.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal, 2004-2020 arasında 148 şirketin denetlendiğini ve 170 milyon 798 bin lira idari para cezası uygulandığını belirtti.

Erdal, 2015-2020 arasında, ön ödemeli kampanyalarda teminat yükümlülüğünü yerine getirmeyen 22 şirketin 48 projesinde soruşturma başlatıldığını, 19 şirketin 41 projesine 30 milyon 955 bin lira idari para cezası verildiğini, 3 şirketin 4 projesiyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Ön ödemeli gayrimenkul satışlarındaki sorunlar için kurulan Meclis Alt Komisyonu toplandı!


Geri Dön