28 / 03 / 2024

Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!

Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!

Ön ödemeli konut satışlarında alıcı ve satışı arasında anlaşmaya varıldığında, ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalanıyor. Peki, bu sözleşme nasıl iptal edilir? İşte, ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!



Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!

Ön ödemeli konut satışı firmaların gayrimenkul satış yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Firma projenin yapı ruhsatını aldığı takdirde henüz inşaat halinde olan dairelerin satışını yapabiliyor. 


Ön ödemeli konut satışlarında alıcı ve satışı arasında anlaşmaya varıldığında, ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalanıyor. Ancak bu sözleşme bazı riskleri de beraberinde getiriyor. 


Konutun projede gösterildiği gibi yapılmaması, söylenen malzemelerin kullanılmaması, satıcının farklı hesaplar çıkarması gibi.. Bu gibi durumlarda tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi için 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi.


Kanuna göre, ön ödemeli konut satışlarında taşınmazın teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden vazgeçme hakkı bulunuyor. 


Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!

Tüketici Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunuyor.  Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebiliyor.


Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemiyor. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep etmesi mümkün değil. 


Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri veriliyor. 


Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade etmesi gerekiyor. 


Ön ödemeli konut satış sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön