18 / 04 / 2024

Onduline Avrasya yeşil çatıyla enerji üretiyor!

Onduline Avrasya yeşil çatıyla enerji üretiyor!

Onduline Avrasya ilk kez bir binada enerji üretimi ve yeşil çatı uygulamasını birarada gerçekleştirdi



Türkiye'nin en büyük çatı  kaplama ve yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya, Türkiye'de bir ilke imza atarak güneş ışınlarını eletrik enerjisine çeviren fotovoltaik panel ile yeşil çatı uygulamasını aynı anda bir kamu binasında gerçekleştirdi. Nevşehir'de bulunan H.Avni İncekara Fen Lisesi ve Yeni Yurt Binası'nda uygulanan sistemle, çevreci özellikler taşıyan yeşil çatı teknolojisiyle çatıda canlı bitkiler yetiştirilirken, çatının bir başka bölümünde fotovoltaik güneş panelleriyle 13,5 kW'lık elektrik üretilebilecek. Üretilen enerjinin fazlası devlete satılarak gelir elde edilebilecek. 

Batı ülkelerinde sıkça görülen ve Onduline Avrasya tarafından Türkiye'de de uygulaması gerçekleştirilen yeşil çatılı bina konsepti; çevre dostu, insan sağlığına en az zararlı, enerji verimli teknolojileri bünyesinde barındıran  `sürdürülebilir bina' olarak tanımlanıyor.  Nevşehir H. Avni  İncekara  Fen Lisesi  ve Yeni Yurt  Binası, Tamfa Mühendislik tarafından projelendirilen binanın 500 metrekarelik çatısında  Onduline  Avrasya'nın Ondugreen yeşil çatı sistemi  ile fotovoltaik paneller kombinasyonu Türkiye'de ilk kez bu binada uygulandı.  Türkiye'de ilk kez fotovoltaik panellerin yeşil çatıya entegre edilmesi uygulamasını gerçekleştirilmesiyle estetik ve ekonomik yönden büyük avantajlar elde edilecek. Çatıda canlı bitkilerin yetişecek olması, yağmur sularının doğal olarak arıtılmasına ve doğal olarak ısı yalıtımına olanak verirken ekolojik bir ortam oluşacak. Ayrıca binada uygulanan yüksek ısı yalıtım sistemleri sayesinde de minimum doğal gaz tüketimi sağlanarak yüksek karbondioksit salınımının önüne geçilecek.

ÇATIDA DOĞAL YAŞAM ALANI
Yeşil çatı sistemi yapay olarak binalardan kaynaklanan bazı sorunların çözülmesinde oldukça etkili bir uygulama olarak görülüyor. Ekolojik bir alan olarak kuşlara, böceklere ve öncelikle bitkilere sağlıklı ve doğal bir yuva oluşturmasının yanında yağmur sularının bir bölümünü kullanması ve kalan kısmı belli oranda arıtması da yeşil çatı sisteminin diğer bir faydası.

Türkiye'de ilk `yeşil'  kamu binası olma özelliğini kazanan Nevşehir'deki H.Avni İncekara Fen Lisesi ve Yeni Yurt Binası'nda hayata geçirilen yeşil çatı ve fotovoltaik panellerin birarada kullanılması Onduline Avrasya'nın `Enerji Üreten Çatılar' konseptindeki çözümlere göre gerçekleştirildi. 

 


Geri Dön