25 / 04 / 2024

Ordu Belde Evleri'nin zemin katları neden yıkılmıyor?

Ordu Belde Evleri'nin zemin katları neden yıkılmıyor?

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Belde Evleri’nin yıkılması için belediyeye çağrıda bulundu. Gönül, "2021 yılı yaz ayına yetişecek biçimde yeşil alan çalışması tamamlanmalı, geçmişte olduğu gibi mesire yeri ve semt spor alanları olmalıdır" dedi.




Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Belde Evleri’nin yıkılması için belediyeye çağrıda bulundu.

Ordu'da, 1’inci İdare Mahkemesi Aralık ayının başında kentte yüksek katlı binaların önünü açan, 2016'da hazırlanan 'Nazım İmar Planı'nın iptal edilmesine karar vermişti. Evrensel'den Coşkun Özbucak'ın haberine göre; daha önce belediyenin de iptal ettiği kararla, şehirdeki yüksek katlı binaların yapımı engellendiği gibi Ordu’nun kıyı şeridinde yükselen 3 blok 17’şer katlı ve 280 daireli Belde Evleri binalarının yıkılması da kesinleşmişti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkımı zemin katına kadar yapılan Belde Evleri’nin olduğu alan park alanı olarak ilan edilmişti. Yıkımın zemin katında durdurulması ve alanın etrafının çevrilmesi Orduluları endişeye düşürdü. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) dün yaptığı basın açıklamasıyla, Ordu Büyükşehir Belediyesine (OBB), “Belde Evleri’nin zemin katını da tamamen yıkıp, burayı park olarak halkın kullanımına aç” çağrısında bulundu.

Belde Evleri’nin olduğu alandaki basın açıklaması ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül tarafından yapıldı. Alanın “Özel Alan Projesi” kapsamına alındığı andan itibaren itiraz ederek mücadeleyi başlattıklarını dile getiren Gönül, Ordu Büyükşehir Belediyesini, Belde Evleri’nin yıkımı kararı sonrası alanın nasıl değerlendirileceği konusunda Mart 2020 tarihinde belediye meclisinin aldığı karara uymaya çağırdı. Ordu Çevre Derneği olarak Belde Evleri’nin yapılması sürecinden bu yana yapılan usulsüzlüklere karşı mücadelede olduklarını kaydetti. 

Ordu Belde Evleri nin zemin katları neden yıkılmıyor?

Zemin katta durdurulan yıkımla yeni bir süreç başladığını dile getiren Ertuğrul Gazi Gönül, “Ordu Büyükşehir Belediyesi keyfi ve hukuksuz uygulamalarını sürdürüyor” dedi. Belediye Meclisinin Mart 2020 oturumunda, Ordu İdare Mahkemesinin Şubat 2020 tarihinde verdiği kararla Belde Evlerin kıyı kenar yasasına uygun olmadığı kararını dayanak alarak Belde Evleri’nin yıkılması kararını aldığını anımsatan Gönül, şunları kaydetti:

“Aynı toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonunun alanın “park alanı” olması yönündeki teklifi kabul edildi. Yıkım başladı. Ancak binanın 1. ve 2. blokları yıkıldıktan sonra 3. blok yıkılmadan çalışmanın sonlandırılması üzerine Ordu Çevre Derneği olarak Ordu Büyükşehir Belediyesine yıkımın neden durdurulduğunu sorduk. OBB, ‘Söz konusu alanda yargı kararıyla yıkım ve hafriyat iş ve işlemleri devam etmekte olup; ilgi dilekçede belirtilen bloğun da bu doğrultuda yıkımı gerçekleştirilecektir’ yanıtı verdi. Bugün karşı karşıya olduğumuz durum bambaşka. Yıkım tamamlanmadı. Üç blokun ortak zemini hâlâ yıkılmadı. Burasının etrafı yeniden kapatılıyor. Başka bir çalışmanın yapılacağı endişesindeyiz.”

Yıkımın yapılması gerektiğini dile getiren Gönül, büyükşehir belediyesinin, meclisin aldığı “park alanı” kararına uymaya çağırdı. Yıkım bir an önce yapılmalı diyen Gönül sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“2021 yılı yaz ayına yetişecek biçimde yeşil alan çalışması tamamlanmalı, geçmişte olduğu gibi mesire yeri ve semt spor alanları olmalıdır. Buraya “park alanı” dışında başka yapılacak tüm çalışmalar yasadışıdır. Yasadışı çalışmaya karşı hukuki ve fiili mücadelemizi vereceğiz. OBB yönetimini kendi aldığı kararı uygulamaya çağırıyoruz.”

Ordu kıyılarındaki yüksek katlı bina inşalarına son!


Geri Dön