28 / 03 / 2024

Ordu-Giresun Havalimanı için teklifler verildi!

Ordu-Giresun Havalimanı için teklifler verildi!

Ordu-Giresun Havalimanı için teklifler verildi Türkiye'nin deniz üzerine kurulan ilk havalimanı olacak olan Ordu-Giresun Havalimanı'nın üst yapı çalışmaları için açılan ihalede, 27 firma teklif verdi...



Dün saat 10.00'a kadar tekliflerin alındığı ihalede, tekliflerin açılmasının öncesinde bir konuşma yapan İhale Komisyonu Başkanı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyigün, ihale için 29 firmanın şartname aldığını ve 27 firmanın da önyeterlilik için başvuruda bulunduğunu söyledi. 


Önyeterlilik için başvuruda bulunan firmalar arasında, Limak, Intes, Ceylan inşaat, TAV Tepe Akfen, Makyol, Kalyon-Kolin iş ortaklığı da bulunuyor. Eyigün, ön yeterlilik başvuru belgelerinin ayrıntılı olarak incelenmesinin ardından, puan sıralamasında ilk beşe giren firmaların, tarihi daha sonra belirlenecek olan ihaleye davet edileceğini söyledi. 

Ordu-Giresun Havalimanı için çalışmalar 2011 yılında başladı. Toplam proje tutarı 230 milyon 508 bin lira olan projenin altyapı işlerinin maliyeti 162 milyon 778 bin, üst yapı işleri ise 67 milyon 730 bin lira tutarında. Bugüne kadar 35 milyon 665 bin lira harcanan ve altyapı çalışmalarının bu yıl bitmesinin planlandığı havalimanında, bu yıl için harcanması beklenen tutar 120 milyon 689 bin lira. Ordu-Giresun Havalimanı'nın üst yapısı için ise bu yıl 46 milyon 351 bin lira harcama yapılması planlanıyor. Avrupa'nın tek, dünyanın ise dördüncü deniz üzerine yapılan havalimanı olacak olan Ordu-Giresun Havalimanı, Trabzon ve Samsun havalimanlarının tam ortasında yer alıyor. Havalimanının inşaatı için 1 milyon 770 bin metrekare deniz dolduruluyor. 


2011 yılı Temmuz ayında altyapı çalışmaları için ihalesi yapılan ve Içtaş-Cengiz İnşaat konsorsiyumunun 144 milyon liraya kazandığı havalimanı, akıllarda ismiyle ilgili yaşanan tartışmalarla kalmıştı. Orduluların havalimanına "Ordu" isminin verilmesini, Giresunlular ise "Giresun" denilmesini isteyince yaşanan tartışmalar, havalimanına her iki kentin ilk harflerinden oluşan OrGi isminin bulunmasıyla son bulmuştu. Ancak bu ismin de İngilizce'de "seks partisi" anlamına gelen "Orgy" sözcüğünü çağrıştırmasıyla birlikte bu isimden de vazgeçildi. Daha önce Batman Havaalanı İngiliz gazetelerinde ünlü yarasa adam "Batman"i çağrıştırdığı için haber olmuştu. 2011 yılında altyapı çalışmaları için yapılan ihalede teklif veren firmalar arasında, TAV, Intaş, Makyol, Kolin ve Limak da bulunuyordu. 


Sol Gazetesi


Geri Dön