23 / 04 / 2024

Orta Asyalı iş adamlarının Türkiye yatırımları yüzde 341 arttı!

Orta Asyalı iş adamlarının Türkiye yatırımları yüzde 341 arttı!

Orta Asya'dan gelen iş adamları Türkiye'ye yatırım yapma yarışına girdi. Yılın ilk çeyreğinde Orta Asya ülkelerinden Türkiye'ye yatırım yapan firma sayısı yüzde 341 arttı.



Orta Asyalı işadamları Türkiye'de yatırım seferine çıktı. Orta Asya'dan gelen 4 ülkeye ait firma sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 341 arttı. Sabah Gazetesi'nden Feride Cam'ın haberine göre; Orta Asya'dan gelip Türkiye'ye yatırım yapan ülkelerin başında Türkmenistan var. 

DEİK Türkmenistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Orta Asyalı şirketlerin Türkiye'ye olan ilgileri hakkında açıklamalar yaptı. Halil Avcı şu ifadeleri kullandı:  "Geçen hafta bir işadamı heyetiyle Türkmenistan'a gittik. Onların iş örgütleri oldukça etkili. Görüşmelerimiz olumlu geçti. Gerçekten artık yetkinliklerini ispat etmiş durumdalar. Özellikle Afrika gibi fırsat olan pazarlarda birlikte yatırım imkânlarını değerlendirdik. Bu yönde ciddi fırsatlar olduğunu söyleyebilirim."Bir dönem Türk yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Orta Asya'dan Türkiye'ye tersine yatırım seferi başladı. Bu yılın ilk üç ayında Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan sermayeli şirketlerin Türkiye'ye yatırımları yüzde 341 arttı. 41 şirket yatırım kararı aldı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 12 olarak gerçekleşmişti. En büyük yatırım ise 17 şirketle Türkmenistan'dan geldi. 12 şirketle Özbekistan ikinci sırada yer aldı. Kazakistan'dan 7, Kırgızistan'dan da 5 şirket faaliyete başladı. Yılın geri kalanında da yatırım iştahının artması bekleniyor.

 Orta Asyalı iş adamlarının Türkiye yatırımları yüzde 341 arttı!

Orta Asya ülkelerinde müteahhitlik sektörü gelişiyor 

Halil Avcı Orta Asya ülkelerinin son yıllarda ekonomik olarak iyi bir performans gösterdiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Orta Asya ülkeleri ciddi sermayeler elde etti. Son yıllarda farklı coğrafyalara yatırım yaptıklarını görüyorduk. Bu süreçte Türkiye onlar için en cazip pazar. Önümüzdeki yıllarda bu sayının artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Temaslardan da bunu çok net olarak görüyoruz." 

Orta Asya ülkelerinin Türkiye'ye karşı ciddi bir gönül bağı olduğunu aktaran Avcı, bu durumun ekonomik ilişkilere de yansımasıdığını anlattı. Türk şirketlerinin yaptıkları yatırımlar sayesinde söz konusu ülkelerde müteahhitlik sektörünün geliştiriğini anlatan Avcı, "Türkmenistan'da ciddi bilgi birikimi var artık. Örneğin ülkede özel sektörün gelişimi göz kamaştırıyor. Tarımda da ciddi avantajlara sahipler. Uçsuz bucaksız toprakları sera yatırımına uygun. Burada da Türk yatırımcılara ciddi fırsatlar var" ifadelerini kullandı. 


Geri Dön