19 / 04 / 2024

Ortadoğu'daki karışıklık üzerine kruvaziyer gemileri rotayı İzmir'e çevirdi!

Ortadoğu'daki karışıklık üzerine kruvaziyer gemileri rotayı İzmir'e çevirdi!

Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle Doğu Akdeniz'deki bazı limanları rotalarından çıkaran kruvaziyer firmaları, Ege kıyılarını tercih ediyor. İZTO Başkanı Demirtaş: "Ortadoğu’daki olaylar nedeniyle MSC ve Costa İzmir’e 10 yeni sefer ekledi" dedi.



İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ortadoğu'da yaşanan karışıklık nedeniyle rotalarından Doğu Akdeniz'i çıkaran kruvaziyer gemilerinin İzmir'in de aralarında bulunduğu Ege kıyılarını tercih ettiğini belirtti.


Demirtaş, yaptığı açıklamada, yılın ilk 7 ayı sonunda İzmir'e 78 sefer ile 190 bin 28 kruvaziyer yolcusunun geldiğini hatırlatan Demirtaş, kruvaziyer turizmi yapan firmaların Doğu Akdeniz'de yaşanan karışıklık nedeniyle İzmir'e yeni seferler eklediğini bildirdi. 


Geçtiğimiz yılın aynı döneminde İzmir'e 98 geminin geldiğin, hatlarda 2-3 yılda bir değişik limanların tercih edilmesinin bu düşüşte etkili olduğunu kaydeden Demirtaş, "P&O Aurora ve İzmir'e daha önce hiç gelmeyen Silversea firmasının Spirit ve Cloud gemileri İzmir’e 4 ek sefer koydu. Ortadoğu’da yaşanan krizlerden dolayı MSC ve Costa firmaları da İzmir’e 10 yeni sefer koydu" bilgisini verdi.


Türkiye kruvaziyer pazarında bir düşüş yaşandığını, Doğu Akdeniz’deki limanların rotadan çıkarılmasının da bunu etkilediğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:


"Bulunduğumuz bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle şirketler güvenli liman olarak Batı Akdeniz'e yöneliyor ya da gemiler yeni pazar olan Çin'e kayıyor. Akdeniz Kruvaziyer Birliği'nin rakamlarına göre bölgesel olarak bakıldığında 2013 yılında 18 milyon yolcu Batı Akdeniz'i, 2,8 milyon yolcu Doğu Akdeniz'i, 213 bin yolcu Karadeniz'i, 5 milyon yolcu Adriyatik'i ziyaret etmiş. Gemiler klasik Batı Akdeniz’de çakılı kalıyor. Kruvaziyerlerin gezdiği destinasyonlarda olmazsa olmaz konu istikrar. Ama tek bir limanda değil tüm limanlarda istikrar lazım. Yani  İzmir  limanında hiçbir sorun olmayabilir ama gemini uğrayacağı diğer limanlarda istikrar olması lazım. Birçok ülke ve limanda ortak çalışma, uygun siyasi ve ekonomik ortam gerekiyor."


Demirtaş, Türkiye'nin şu anda gemiler için en istikrarlı limanlar arasında yer aldığını belirtti.



AA


Geri Dön