25 / 04 / 2024

Ortak gayrimenkul nasıl paylaşılır?

Ortak gayrimenkul nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babamlar eşit paylarla bir arsaya sahiplerdi. Arsada dört katlı bir bina vardı. Ancak iki amcam kendi katlarını birilerine sattı. Şimdi amcamın birinin 16/3 diğerinin 16/2 hissesi tapuda gözüküyor. Hakkımızı verin diyorlar ne yapalım?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamlar dört kardeş ve eşit paylarla bir arsaya sahiplerdi. Arsada da dört katlı bir bina vardı. Ancak iki amcam kendi katlarını birilerine sattı. Şimdi amcamın birinin 16/3 diğerinin 16/2 hissesi tapuda gözüküyor. Şimdi de hakkımızı verin diyorlar ne yapalım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Ortak gayrimenkul nasıl paylaşılır?

Babamlar dört kardeş ve eşit paylarla bir arsaya sahiplerdi. Arsada da dört katlı bir bina vardı. Ancak iki amcam kendi katlarını birilerine sattı. Şimdi amcamın birinin 16/3 diğerinin 16/2 hissesi tapuda gözüküyor. Şimdi de hakkımızı verin diyorlar ne yapalım? ● İ.D.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı ortaklık arsa üzerinde. Anlattığından anladığım kadarıyla da üzerindeki binada kat mülkiyeti yok. Bu durumda da katlar tek tek kardeşlerin malı değil, ortaklık gayrimenkulün tümü üzerinde.

Yani yapılan satışlar daire satışı veya bağımsız bölüm satışı değil, hisseli gayrimenkuldeki hisse satışı. Şimdi amcalar hakkını istiyormuş. Soru içinden hangi amcanın neye göre hakkını istediğini anlamadım ama konu için söyleyebileceğim şu:

★ ★ ★ ★ ★

Hissesini satıp ayrılan iki amca ortaklıktan çıktı. Satın alan iki kişi ortaklar arasına katıldı. Böyle bir satışta hisselerini satmayan iki kardeş öncelikli alım haklarını kullanarak bu payların kendilerine devrini talep edebilir.

Hakkını isteyen bu iki kardeş amca ise buna hakları var ama talep süreye tabi. Kendilerine bu satışın resmen bildirilmesinden sonraki üç ay, satıştan itibaren de iki yıl. Yani itiraz sözde kalmamalı dava konusu yapılmalı.

★ ★ ★ ★ ★

Bir başka husus da dört kardeşin eşit hisselerle ortak olması durumunda her birinin 1/4 hissesi varken iki amcadan birinin 16/3 diğerinin 16/2 (doğrusu 3/16-2/16 olmalı) hissesi kaldığını söylemiş.

Bu halde yine anladığımı ifade edeyim, satış yapan amcalar, sahibi bulundukları 4/16 hisseyi değil daha düşük bir hisseyi satıp kendilerine yine bir miktar pay ayırmışlar.

Bu tahmin doğruysa artık gayrimenkulde dört ortak değil altı ortak var. Aralarında bir haksızlık doğdu ise bunlar satışı yapanlarla alanlar arasında.


Geri Dön