19 / 04 / 2024

Ortak gayrimenkul nasıl satılır?

Ortak gayrimenkul nasıl satılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortak gayrimenkulün satışının yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ortak gayrimenkulün satışının yapılıp yapılamayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Bizim küçük bir arsa ve üzerinde kaba inşaat halinde olan bir yerimiz var. Burada yüzde 50-yüzde 50 iki ortağız. Diğer ortağım burayı satmak istiyor. Ben satılmasını istemiyorum. Ne yapmamız gerekiyor?" sorusunu yöneltti. 

Ortak gayrimenkul nasıl satılır?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucuma net yanıt vermem için ortaklığın durumunu bilmem gerekirdi. Ancak ortaklık durumunda iki ihtimal söz konusu olacağı için ben ikisi için de yanıt vereyim. Birinci ortaklık; ‘elbirliği ortaklığı’ dediğimiz (iştirak halinde mülkiyet) ortaklıktır ki bu halde ortakların payları tapu kayıtlarında belli değildir, sadece ortak oldukları yazılıdır. Okuyucumun bahsettiği 'yüzde 50-yüzde 50' ortaklar arasındaki bir paylaşım ifadesidir. Sözde olan bir beyandır. Bu ortaklıkta ortaklardan biri kendisinin yarı hisseye sahip olduğu iddiası ile payını satamaz. Bir müşteri bulup tapu müdürlüğüne gitse bile müdürlük bu işlemi yapmaz.

*****

İkinci ortaklık; ‘paylı mülkiyet’ şeklinde (müşterek mülkiyet) ortaklıktır. Bu ortaklıkta, ortakların payları tapu kayıtlarında belirlenmiştir. Okuyucumun olayında, tapu kayıtlarında ortakların paylarının yüzde 50-yüzde 50 olduğu yazılı ise bu ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir ve ortaklardan birinin istemi üzerine tüm gayrimenkul satılmaz. Ancak bazı ihtimaller vardır. İhtimallerden biri, okuyucumun ortağının kendi hissesine bir müşteri bulup, kendi payını satmasıdır. Bu satış ortağın yüzde 50 payı için mümkündür. Tapu müdürlüğü bu satışı yapar ancak satıştan sonra durumun, okuyucuma yazılı olarak bildirilmesi gerekir.

Ortak gayrimenkul nasıl satılır?

Okuyucumun da bu bilgiyi aldıktan sonraki üç ay içinde dava açarak bu payın bedelini ödemek kaydı ile kendi adına tescilini isteme hakkı vardır. Bir başka ihtimal, okuyucumun ortağının dava açarak bu gayrimenkuldeki ortaklığın giderilmesini istemesidir. Davada talep, gayrimenkulün ikiye bölünmesi ve iki ayrı parsele ayrılarak her bir ortağa bir bölümün verilmesi, bu hukuken ve fiilen mümkün görülmez ise gayrimenkulün satılıp bedelinin yarı yarıya bölüştürülmesidir. Bu talep karşısında mahkeme önce gayrimenkulün bölünüp bölünemeyeceğini inceler. Bölünebiliyor ise iki parsele ayırıp, her bir parselin bir ortak adına tesciline karar verir. Bölünemiyor ise satışına karar verir.

Gayrimenkul ihaleye çıkarılır, en çok teklifi veren gayrimenkulü alır. Parası ortaklara paylaştırılır. Bu ihaleye ortaklar da katılır ve ortaklardan birinin teklifi en uygun teklif olursa, o tüm parayı ödemez, karşı tarafın parasını ödeyerek tümüne malik olur. Okuyucumun ortağının satış istemi bu şekillerden biri ile halledilir.

Evliyken alınan gayrimenkulün paylaşımı nasıl yapılır?

Arabası olanlar çıldıracak! Benzin ve motorine rekor bir zam daha geliyor!

Milyonlarca çiftçiye büyük destek! Beklenen müjde resmen açıklandı!

Altın fiyatlarında büyük fırtına! Gözlerinize inanamayacaksınız!

Konut yapı kooperatiflerinin yarattığı mağduriyetler TBMM'de!

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Geri Dön