19 / 04 / 2024

Ortak konut kredisi nedir? Nasıl alınır?

Ortak konut kredisi nedir? Nasıl alınır?

Ortak konut kredisi bankalardan arkadaş, kardeş, akraba veya  eş ile beraber ortak olarak yatırım veya oturmak amacıyla kullanılıyor. Peki, ortak konut kredisi nedir? Nasıl alınır?



Konut kredisi kullanarak mesken satın almak isteyenler; gelirlerinin tek başına kredi çekmek için yeterli olmaması halinde istenilen kişi ile beraber"ortak kredi" kullanabiliyor. Bankalar tarafından verilebilen bu kredi türüne ortak konut kredisi adı veriliyor.

Ortak konut kredisi kullananlar hem borca, hem de eve ortak olunuyor. Ortak konut kredisi bankalardan arkadaş, kardeş, akraba ya da eş ile beraber ortak olarak yatırım veya oturmak amacıyla kullanılıyor

Ortak konut kredisi kullanırken bilinmesi gerekenler:

- Ortak tapu işleminde bankalar kişilerin adına ayrı ayrı krediler açarlar ancak ipotek konutun tamamına konduğu için  kişiler birbirinin borcundan da sorumlu olurlar.

- Kaç kişinin ortak tapu alabileceği  bankalarda net değildir. Bankaların Tahsis birimleri başvuran kişileri inceler ve buna göre karar verir.

- Tapu işlemlerinde ek bir masraf çıkmıyor, alucılar toplam masrafı, ikiye bölünerek tapuya ödüyor.

- Bankalar ortak tapularda faiz oranı ve masrafı değiştirebiliyor. Genellikle çok fazla olmamakla beraber ek masraflar olabiliyor.

- Eğer ortak tapu yapacak kişilerden biri, bankanın kredi politikasına uymuyorsa ortak tapu işlemine banka onay vermez.

- Eşlerde ortak tapu ile kredi kullanabiliyor. Eşlerde de krediye uygunluk şartı aranıyor.

- Ortak tapular çoğunlukla kardeşler arasında yapılan bir işlem. İkametleri farklı olan kardeşler arasında sıklıkla kullanılıyor.

Konut kredisi faiz oranlarında son durum Ağustos 2019!

Konut kredisi faizlerinde yüzde 1 beklentisi!


Geri Dön