29 / 03 / 2024

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği!

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği!

Hisseli bir taşınmazın satışı için paydaşların anlaşma sağlayamaması durumunda taraflar aralarındaki ortaklığın bozulmasını Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açarak isteyebiliyor. İşte ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği 2015...



Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği!

Hisseli bir taşınmazın satışı için paydaşların anlaşma sağlayamaması durumunda taraflar aralarındaki ortaklığın bozulmasını isteyebiliyor. Ortaklığın giderilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılıyor.


Açılacak bu dava ile, paylaşma biçiminde uyuşmanın sağlanmaması durumunda paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebiliyor.


Davada bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına da karar verilir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa sunulabilir. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı olur. 


Ortaklığın giderilmesi için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilmesi gerekiyor. Ortaklığın giderilmesi dilekçesi nasıl yazılır? Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği şu şekilde;


Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği 2015..


SULH HUKUK MAHKEMESİNE

........


DAVACI..............:

VEKİLİ................:

DAVALILAR..........:

DAVA KONUSU......:İzale_i Şüyu(Ortaklığın giderilmesi)

DAVA DEĞERİ........:


AÇIKLAMLAR.........:

Babam ../../.. tarihinde vefat etti.Geriye miras olarak Erzincan ili,Merkez ilçesi ,İnönü Mahallesi,...ada,...pafta ....parselde kayıtlı bulunan ev kaldı.Bu taşınmaza iştirak halinde malik bulunmaktayız.Kardeşlerimle anlaşarak anılan taşınmazı paylaşma imkanımız olmamıştır.


Söz konusu taşınmazın ayni taksimi mümkün olmadığından satış yolu ile ortaklığın giderilmesini istiyorum.


Yine aramızda anlaşarak bu konuyu çözemediğimiz için söz konusu taşınmazın satılmak sureti ile ortaklığın giderilmesini istemek zarureti hasıl olmuştur.


DELİLLER.............:Her türlü delil


HUKUKİ NEDENLER..:TMK m.651 ve ilgili yasal mevzuat


SONUÇ VE İSTEM...:Yukarıda açıklanan nedenlerle,babamdan intikal eden Erzincan ili Merkez ilçesi,İnönü Mahallesi ,...ada,..pafta,parselde kayıtlı bulunan taşınmaz maldaki ortaklığın ayni taksimi mümkün olmadığından taşınmazın satışı suretiyle giderilmesine, masrafların ortaklar arasında paylaştırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.



Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön