29 / 03 / 2024

Ortofoto projesi çalışmaları hızlandırıldı!

Ortofoto projesi çalışmaları hızlandırıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ortofoto Projesi kapsamına alınan 40 bin kilometre kare alanda, kentlerin yerleşim ve gelişme alanlarını kapsayacak şekilde, il, ilçe ve beldelerde yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi yapıldığını açıkladı.



Ortofoto projesinin Türkiye’de bir ilk olma özelliğinin yanında, dünyada da sayılı projeler arasında yer aldığını özellikle belirten Bakan Güllüce, “Bu çalışmalar, ülkemizdeki yatırım yer seçimlerinin daha hızlı ve sağlıklı yapılmasını sağlayarak, yatırım sürecinin kısalmasına katkıda bulunacaktır” dedi.


Bakan İdris Güllüce, karar destek süreçlerinin etkinlik ve verimliliğinin arttırılması açısından da Coğrafi Bilgi Sistemleri Portalı’nın, büyük önem taşıdığını kaydetti.


Ortofoto Projesi’nin sağlayacağı katkıları değerlendiren Bakan Güllüce, “Bu proje ile; afet yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak, Ülkenin bina envanteri elde edilecek, kentlerin mahalle mahalle afet sigortalanma oranları görülebilecek, afet sonrasında hak sahipleri, DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, kentlerde binalarda kaçak katlar otomatik olarak belirlenebilecek” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfası üzerinden altlık verilerle birlikte Bakanlık mekânsal verileri de sunulacak, portal üzerinde parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama verilerine vatandaş tarafından erişim sağlanabilecek. Ayrıca, coğrafi bilgi kullanan diğer kurum ve kuruluşların da verilere kolaylıkla ulaşabildiği “ATLAS” uygulaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirildi.


TOKİ Haber


Geri Dön