19 / 04 / 2024

OSB'lerin yatırım alma süreci Yatırımlarda Devlet Yardımları kararıyla hızlanacak!

OSB'lerin yatırım alma süreci Yatırımlarda Devlet Yardımları kararıyla hızlanacak!

"Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar"da yapılan değişiklik ile OSB'lerin yatırım alma süreci hızlanacak. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, kararın OSB'lere can suyu olacağını belirtti...



Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, yatırım teşviklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kütükcü, sektör talepleri de dikkate alınarak "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar"da yapılan değişikliğin 30 organize sanayi bölgesini pozitif etkilediğini belirtti. Anadolu Ajansı'ndan Sevgi Ceren Gökkoyun'un haberine göre; Memiş Kütükcü, sektör talepleri de dikkate alınarak "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar"da yapılan değişikliğin 30 organize sanayi bölgesini (OSB) pozitif etkilediğini vurgulayarak, "İlçe bazlı teşvik sistemi, hem aynı şehirdeki ilçelerin gelişmişlik farklarının azaltılması hem de il ve ilçeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması açısından önemli" şeklinde konuştu. 

Resmi Gazete'de yayımlanan yatırımlarda devlet yardımlarına ilişkin düzenleme ile il ve ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını aza indirgeyecek "ilçe bazlı teşvik sistemi"nin önü açıldı.

Buna göre, 1 Ocak 2021'den itibaren il ve ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre yapılan sınıflandırma tablosu sonucu 263 ilçeye, bulunduğu ile göre daha fazla destek verilmesi mümkün oldu. 

OSBÜK Başkanı Kütükcü, düzenlemenin ülke açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. 

Türkiye'nin geleceğinin yatırımlarda ve üretimde olduğunun altını çizen Kütükcü, düzenlemenin özellikle bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması, üretim ve istihdamın yerinde desteklenmesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. 

"Yatırımlar için can suyu olacak"

Kütükcü, yeni düzenlemeyle ilçelerdeki OSB'lerin, bulunduğu ilin iki alt grubun yatırım ve teşvik fırsatlarından faydalanabileceğini, bu sebeple bunun yerel kalkınmanın desteklenmesi açısından güçlü bir adım olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 

"Ülkemizin ilçe bazlı teşvik sistemine geçmesi, iş dünyası olarak taleplerimiz arasındaydı. İlçe bazlı teşvik sistemi, hem aynı şehirdeki ilçelerin gelişmişlik farklarının azaltılması hem de il ve ilçeleri arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması açısından önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da yapılan değişiklik ülkemizin bu ihtiyacına yönelik atılmış olumlu bir adımdır."

"OSB'lerin yatırım alma süreci hızlanacak"

Toplam 53 şehirdeki 263 ilçeyi kapsayan düzenlemeden, 21 ildeki 28 ilçe için ilan edilen 30 OSB'nin pozitif etkilendiğini aktaran Kütükcü, şöyle konuştu: 

"Bu 30 OSB'mizde yatırım yapacak yatırımcılarımız, yeni düzenlemeye göre OSB'mizin bulunduğu ilin iki alt bölgesinin teşvik imkanlarından yararlanacaklar. Örneğin, bölgesel teşvik sisteminde 3'üncü bölgede yer alan bir şehrimizde yatırım yapacak bir vatandaşımız, yatırımını aynı ilin bir ilçesinde yaparsa 4'üncü bölgenin, ilan edilen ilçesindeki bir OSB'de yaparsa 5'inci bölgenin yatırım teşvik imkanlarından yararlanacak. Yapılan düzenleme bu OSB'lerimizin yatırımcı alma süreçlerini hızlandıracaktır."

Kütükcü, düzenlemenin özellikle yatırımcı çekmekte zorlanan OSB'ler için can suyu niteliğinde olacağını vurgulayarak, karar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkürlerini iletti. 

Organize sanayiye standart geliyor! OSB sayısı artacak!


Geri Dön