19 / 04 / 2024

Osman Çelik Beştepe’de ev kiraladı, içine 223 bin TL harcadı!

Osman Çelik Beştepe’de ev kiraladı, içine 223 bin TL harcadı!

Eski Hazine Müsteşarı, Türk Exımbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu üyesi Osman Çelik Beştepe’de 3 bin 450 TL’ye başka bir konut kiraladı ve daireye 223 bin TL’lik eşya aldı. 



Türk Exımbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Çelik, 2016'da Hazine Müsteşarlığı görevine getirildikten sonra kendisine  Ankara  Çankaya'daki Pembe Köşk Sitesinde bir konut tahsis edildi. Sözcü gazetesinden Can Özçelik'in haberine göre, fakat konutun iki yıldır kullanılmadığını gerekçe gösteren müsteşar Beştepe'de 3 bin 450 lira bedelle başka bir konut kiraladı. Bununla da yetinmeyen müsteşar daire için 223 bin liralık eşya aldı.

SATIN ALANLARA SORUŞTURMA AÇILDI

Fakat aksesuar ve mobilyaların piyasanın üzerinde fiyatla alındığının ortaya çıkmasından sonra satın alma işlemini yapan personel hakkında soruşturma da açıldı. Daha sonra ise olayda ihmali olan personelle ilgili idari işlem yapılarak en alt düzeyde ceza verildi. Sonra da verilen cezanın, personelin olumlu sicili dolayısıyla uygulanmaması kararlaştırıldı.

MÜSTEŞARI, ETİK KURUL'A ŞİKAYET ETTİLER

Yaşanan bu olay şikayet üzerine Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na taşındı. Etik Kurul, yaşanan olayı inceleyerek oy çokluğu ile eski Hazine Müsteşarı Çelik'in “Etik dışı davrandığını” belirledi. Kurul kararında tüm bu olayların sonucunda görevini yapan personelin mağdur edildiği sonucuna varıldığı da belirtildi.

“MÜSTEŞARIN BİLGİSİ DAHİLİNDE YAPILDI”

Kurul kararında dönemin Hazine Müsteşarı Osman Çelik'in kendisine tahsis edilen konut yerine yeni bir konutun kiralanarak içine eşya alınması sürecinde aile fertlerinin refakatinde yapıldığının dolayısıyla müsteşarın bilgisi dahilinde yapıldığının anlaşıldığı belirtildi.

Kararda şu ifadeler yer aldı: “Hazine Müsteşarı Osman Çelik'in ‘Kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar' hükmüne aykırı olarak etik dışı davrandığına karar verilmiştir.”

MÜSTEŞAR: “FAZLA MASRAF OLMASIN DİYE YAPTIM”

Osman Çelik ise savunmasında, kendisine tahsis edilen konutun eski ve büyük olması sebebiyle tadilat ve eşya masrafının fazla olacağının anlaşılması nedeniyle yeni bir konut kiralama yoluna gidildiğini söyledi. Çelik savunmasında, “Satın alınan eşyaların Hazine Müsteşarlığı makamına alındığını, görevi sona erdikten sonra daireyi boşaltarak teslim ettiğini” belirtti. Müsteşar hem kendisinin hem de eşinin alımı yapılan eşyalara ilişkin olarak herhangi bir marka ve model taleplerinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Etik Kurul'un bürokratlar üzerinde bir yaptırımı yok fakat alınan karar Cumhurbaşkanlığı'na iletiliyor. Osman Çelik Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.


Geri Dön