27 / 04 / 2024

Osmaniye Kadirli'deki 60 yıllık cezaevi kent müzesi olacak!

Osmaniye Kadirli'deki 60 yıllık cezaevi kent müzesi olacak!

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 4 yıl önce kapatılan cezaevi, restorasyon çalışması sonrası turizme açılacak. Kent müzesine dönüştürülecek cezaevi binası, yörenin kültürel ve tarihi zenginliklerini yansıtacak eserlere ev sahipliği yapacak..



Osmaniye Kadirli ilçesinde 4 yıl önce kapatılarak belediyeye devredilen cezaevi binası, restorasyon çalışması sonrası bölge turizmine katkı sağlayacak.


Cengiz Topel Mahallesi'nde 60 yıl mahkumlara ev sahipliği yaparak, onların hayatlarında unutamayacakları anılar bırakan cezaevinin, kent müzesine dönüştürülmesi çalışmalarında sona yaklaşıldı.


Belediye Başkanı Ömer Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığından belediyelerine devredilen binanın, kent müzesi haline getirilmesi için geçen yıl başlattıkları restorasyon çalışmasının haziran ayı sonunda bitirilmesinin planlandığını söyledi.


Bu kapsamda hazırladıkları projeye Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından 325 bin lira hibe desteği verildiğini ifade eden Tarhan, "Bölge turizmine büyük katkısı olacağını düşündüğümüz kent müzemizin restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılıyor. En kısa zamanda insanlarımızın hizmetine sunulacak eski cezaevi, bölge turizmine büyük katkısı sağlayacak" dedi.


"Müzede senin de bir eserin olsun, geçmişimizi geleceğe taşıyoruz" isimli kampanya başlattıklarını belirten Tarhan, vatandaşlardan ellerindeki kültürel ve tarihi değeri olan eski eşyalarla kent müzesine destek olmalarını beklediklerini dile getirdi.


- Kader mahkumlarının yaşadıkları ölümsüzleştirilecek


Kent müzesi sorumlusu sanat tarihçisi Cevahir Zararsız da müzeye dönüştürülecek olan cezaevinde tutuklu kalan kader mahkumlarına ait duvar yazıları ve anılarının bulunduğu bir köşe hazırlayacaklarını kaydetti.


Müzelerin çok önemli ve eğitici bir kültür merkezi görevi üstlendiğine işaret eden Zararsız, "Vatandaşlarımızdan müzemize destek amacıyla geçmiş dönemlerde kullanılan eski eşyalarını bağışlamalarını bekliyoruz. 60 yıllık cezaevinin kent müzesine çevrilmesi, bölgede turizme ciddi katkı sağlayacak. Bu çalışmayla cezaevi binasını Çukurova'da yaşayan insanların tarihini, kültürünü, geçmişini anlatan ögelerden oluşan bir yapıya kavuşturacağız" diye konuştu.


Proje sorumlusu Hakan Semercioğlu ise kent müzesinin bölgede ilk temalı açık hava müzesi olacağını belirterek, çalışmaya destek verenlere teşekkür etti.


AA


Geri Dön